Telekom VDSL a router ADB VV3212 = katastrofa :(

Pokud má někdo touhu napsat něco na toto fórum a přitom to svým obsahem sem napatří, tak tady je to vhodné místo.
Odpovědět
ferdomravec

Re: Telekom VDSL a router ADB VV3212 = katastrofa :(

Příspěvek od ferdomravec »

tak som zistil, ze po kabli to ide plnou rychlostou, na vine bola wifi
dal som tam 2. wifi router, ktory ma uz aj n-kovu siet, zapol ju a download stupol zo 16 na 22

uvidime, ako to pojde dalej, ale ked ta n-kova siet alebo wifi router alebo adb budu nestabilne, dam tam spat g-ckovu wifinu, radsej nech to ide 16, ale stabilne...
Cryptobox 400 HD Mini, Anysee E30 S2 Plus, Optibox Koala HD
marecek29
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od marecek29 »

Stabilita na wifine? Asi ne.
ObrázekObrázekObrázekObrázek

Na dotazy nepoužívejte SZ, ale fórum
Steiner
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Steiner »

To je pravda, a ono to v podstate v týchto prípadoch aj koncovému užívateľovi pomáha - teda tomu nevedomému ktorých je v dnešnej dobe väčšina a geometrickým radom ich pribúda.
Ale užívateľ vedomý ak sa ešte nájde tak určite nechce aby sa mu jeho zariadenie updatovalo a menilo firmware bez jeho vedomia.
Mňa osobne v živote ani len nenapadlo nastaviť vo Windowsoch automatický update. Co to je velebnosti, vždyť vono se to hejbe. potvora jedna. :D
Dúfam že na Win7 vydržím už až do dúchodu. Win 8 až X už nemusím. :)
Pozn.: X je ix (premenná) , nie rímska 10 - slovom desať. :D
„Cross of Iron“
Som človek ktorý v kaviarni sedí pri stole, neprehliada si telefón, ani tablet, ani notebook - len pije kávu - ako nejaký psychopat. : )
ferdomravec

Takže po 2 týždňoch testovania zatiaľ spokojnosť. Spojenie je stabilné, bez výpadkov a spomaľovania. (Wifi klientov mám v 20Mhz pásme + Short GI a pohoda).
Rider82

Příspěvek od Rider82 »

ahojte

ja by som mal na vas otazocku.
doma mam tykto setup: adb LAN 192.168.1.1 za nim wifi intellinet wan 192.168.1.111 a LAN 192.168.2.1
na ADB mam vypnutu wifi, idem len cez intellinet. V intellinete mam zapojeny QNAP NAS a ten ma IP 192.168.2.112. Na ADB sa nedá vypnúť DHCP ale dal som ho od 192.168.1.120 do 126 a na intellinete mam povolenu DHCP.

a teraz to co potrebujem pomoct: potrebujem spristupniť QNAP do internetu a zároveň nastaviť korektne ADB a Intellinet aby to fungovalo, ake som to mal predtým bez ADB so starym providerom tak som v intellinete nastavil len povolenie NAT a UPnP.
skusal som aj rozne nastavenia portforward na ADB a aj na intellinete ale stale ked to dam skontrolvat na QNAPe tak napise ze to nefuguje.

ako to teda spravne nastavit???

dik
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Steiner
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Steiner »

„Cross of Iron“
Som človek ktorý v kaviarni sedí pri stole, neprehliada si telefón, ani tablet, ani notebook - len pije kávu - ako nejaký psychopat. : )
emge
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od emge »

So záujmom som si prečítal túto diskusiu, keďže aj u mňa by možno prichádzalo do úvahy VDSL. Uvažoval som však tiež o vlastnom zariadení, nie prenajatom. A tiež využívam VoIP, ale nie od Telekomu.

Prekvapil ma problém s telefónnou prípojkou. Telekom by predsa mal zákazníkovi poskytnúť údaje pre nastavenie SIP a umožniť mu používať vlastné zariadenie. Napr. VoIP (digitálny) telefón, ktorý sa pripojí do LAN. Predsa nikoho nemôžu nútiť, aby používal analógový telefón pripojený do ADB. V dnešnej dobe je to už nezmyselné a archaické riešenie.
Po získaní správnych údajov pre nastavenie SIP účtu a sprístupnení služby by už nemal byť problém s používaním vlastného VDSL routera a k nemu pripojiť cez LAN VoIP telefón, či analógový telefón cez VoIP bránu. Sú to predsa univerzálne protokoly, ktoré by aj Telekom mal rešpektovať.

Ďalším riešením je zmeniť operátora pre VoIP. Telefónne číslo sa dá preniesť od Telekomu k novému operátorovi (ako pri zmene mobilného operátora). U iných operátorov je poskytnutie korektných údajov pre nastavenie SIP samozrejmosťou.

Neviem, aké "výhody" ponúka Telekom, ak sa telefónna prípojka zriadi k iným službám (internet, TV...), ale ich základný cenník je katastrofa. Paušály ako z minulého storočia pri analógovej linke.
Ja využívam služby VipTEL-u. Žiaden mesačný paušál, žiadne predražené "predplatené" minúty, zaplatím len to, čo si prevolám. Sekundová tarifikácia od prvej sekundy je samozrejmosťou.
https://www.viptel.sk/cennik/

Prenos telefónneho čísla:
https://www.viptel.sk/prenos-telefonneho-cisla/
Konfigurácia zariadení:
https://www.viptel.sk/ako-nastavit-vipt ... iadeniach/
uClan Ustym 4K COMBO OTT, HD-Box 9105+, iNEOS ZX4, motor DG-380
Steiner
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Steiner »

Jo, jo, preto aj to slovko "katastrofa" s náväznosťou na predchodzích pár slovíčok v názve témy je na svojom mieste.
Ja osobne toto fórum považujem za "odborné fórum" a preto som rád že aj táto téma /nie až tak celkom satelitná - ale človek by sa až čudoval akú to má všetko spojitosť/ sa aj v tomto duchu odbornosti vyvíjala a veľa zainteresovaným zrejme aj pomohla.
Ale jedno je jasné, "z hovna bič neupletieš". A ak si v týchto prípadoch môžeme navzájom pomôcť aspoň v rámci možností, tak si pomôžme, a o tom to je. :)
„Cross of Iron“
ferdomravec

Tak vcera som po vyse 40 dnoch prvy krat restartoval ADB kvoli problemom s portforwardingom niektorych zariadeni
pistok153
Pokročilý
Pokročilý
satelitni prijimac: 3x Opticum 9500HD Plus

Příspěvek od pistok153 »

ferdomravec píše:Tak vcera som po vyse 40 dnoch prvy krat restartoval ADB kvoli problemom s portforwardingom niektorych zariadeni
Niečo pre teba, k téme :arrow: http://www.ab-forum.info/viewtopic.php? ... 60#p633826 :D
Pišťok
NIktosko

Příspěvek od NIktosko »

Čaute, tiež som majiteľ toho šuntu. Nerozchodil som na ňom NASko ani USB tlačiareň. Mám od telekomu len VDSLpripojenie. Ak si kúpim, napr. tento router https://www.alza.sk/zyxel-vmg1312-b-d21 ... d=18848451, bude mi to fungovať? Ďakujem
helour

Příspěvek od helour »

NIktosko píše:Čaute, tiež som majiteľ toho šuntu. Nerozchodil som na ňom NASko ani USB tlačiareň. Mám od telekomu len VDSLpripojenie. Ak si kúpim, napr. tento router https://www.alza.sk/zyxel-vmg1312-b-d21 ... d=18848451, bude mi to fungovať? Ďakujem
Ak mas typ pripojenia VDSL2 aj s pevnou linkou (analogovy telefon pripojeny na ADB cez FXS port), tak vymena ADB za nieco ine nie je dobre riesenie (pozri prispevky vyssie).

Vyhni sa "problemom" tak, ze spoj ADB (s vypnutym WiFi) cez LAN s nejakym vyhovujucim WiFi routrom.
Toto riesenie ma iba jediny nedostatok, namiesto jedneho su zariadenia dve.

Osobne pouzivam WiFi router o.i. aj kvoli externym antenam (lepsie pokrytie signalom).
gusto1
Znalec fóra
Znalec fóra

Příspěvek od gusto1 »

NIktosko píše:Čaute, tiež som majiteľ toho šuntu. Nerozchodil som na ňom NASko ani USB tlačiareň. Mám od telekomu len VDSLpripojenie. Ak si kúpim, napr. tento router https://www.alza.sk/zyxel-vmg1312-b-d21 ... d=18848451, bude mi to fungovať? Ďakujem
Mam tento modem a funguje bez problemovo. Mam ho sice v bridge mode a za nim je normalny router, ktory vytaca pppoe.
Operatora pouzivam orange (VDSL), cize technologia a linky patria telekomu a od orangeu mam IP.
Duce
Pokročilý
Pokročilý
satelitni prijimac: zopár ich mám

Příspěvek od Duce »

ak nemáš na VDSL hlasovú službu tak Ti je to v podstate jedno, ale ak máš hlasovú službu a Magio TV tak tvoje možnosti sú veľmi oklieštené, myslím že T-com by ešte akceptoval Fritzbox alebo DrayTek Vigor ale myslím že maximálne na internet + hlasovú službu, údajne magio Tv je podmienené tímy ich šuntami od ADB, ako už dávno Steiner napísal "Z hovna bič neupleteš"
NIktosko

Příspěvek od NIktosko »

helour píše: Vyhni sa "problemom" tak, ze spoj ADB (s vypnutym WiFi) cez LAN s nejakym vyhovujucim WiFi routrom.
A funguje potom priraďovanie pevných adries aj sieťové zariadenia ako tlačiareň resp. NAS?

Hlasovú službu ani Magio nemám, ani nechcem.
Duce
Pokročilý
Pokročilý
satelitni prijimac: zopár ich mám

Příspěvek od Duce »

NIktosko píše:
helour píše: Vyhni sa "problemom" tak, ze spoj ADB (s vypnutym WiFi) cez LAN s nejakym vyhovujucim WiFi routrom.
A funguje potom priraďovanie pevných adries aj sieťové zariadenia ako tlačiareň resp. NAS?

Hlasovú službu ani Magio nemám, ani nechcem.
samozrejme že funguje
chico69

Příspěvek od chico69 »

Steiner píše:Potrebuješ router s WAN portom, druhý router len ako switch /LAN-LAN pripojenie/ by tvoj problém s odpájaním zariadení v sieti atď. nevyriešil - to by DHCP muselo ostať v ADB a ty potrebuješ druhý router nastaviť ako DHCP server.
viete poradiť nejaký jednoduchý switch (ideálne 8portový) s takýmto WAN portom ?
Aby som ho vedel pripojiť za ADB a pripojiť naň všetky zariadenia ?

Ďakujem
Steiner
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Steiner »

Zle si pochopil, potrebuješ nie switch ale druhý router s WAN portom. Ak aj s WiFi tak ju tiež môžeš použiť a na ADB WiFi vypnúť. Je takých routrov mraky.
„Cross of Iron“
drass

Příspěvek od drass »

Mam otazocku na 3 stranke 005jon popisuje ako sa dostat do rozireneho nastavenia. Nejde mi ale vobec uz ako 1 nastavit FTP, vsetko je nastavene ale FTP server ako keby sa vobec ani nespustil, viete mi poradit v com moze byt problem? Mam druhy router s openwrt a chem ADB vymenit, len sa mi nedari nastavit IPTV magio na openwrt, tak som chcel popozerat nastavenie ADB. Malo by sa zrejme jednat o vlan na IPTV len 2510 pre internet (s povolenym 802.1q) a 2513 pre IPTV magio
drass

Příspěvek od drass »

Odpoviem si sam :) ftp nejde spustit, kvoli verzii FW 3.0.1.0030 telekom zablokoval ftp :( otazka znie, ako mozem nastavit moj netgear dgn 3500b s openwrt aby mi fungovalo IPTV magio. Myslim ze treba nastavit vlan na dls tagovanu vlanu iptv wan a potom netagovanu vlanu iptv na porte kde mam iptv. Otazka teda je ake vlan id ma iptv? alebo sa mylim? neposkytne mi niekto z vas config adb?
Odpovědět

Zpět na „Mimo mísu“