sg 2100 motor

sergo
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

sg 2100 motor

Příspěvek od sergo »

samozrejme je tu jar a zas my zacal blbnut motor,prestal tocit s nicoho nic.Doteraz tocil spolahlivo.Ako ces stb ked mu zadam prikaz otocit na nulu tak ide,pak sa uz nepohne,pouzival usal a reset na motore nepomohol,mam xtrend a enigma 2.Chcem sa opitat,da sa usals vypnut,co asi ano ale ako ak sa da si nastavit v prijmaci jednotlive druzice a ulozit ich bez suradnic a usals.Lebo neviem teraz ci mam daco zle ja nastavene ale asi nie ked my doteraz fungoval ci kupit novy motor,tento ma ces cca 10r.
hrotik
Odborník
Odborník

Re: sg 2100 motor

Příspěvek od hrotik »

Pokud jsi nic neměnil v nastavení tunerů (motor-usals-tvoje souřadnice) a můžeš k motoru, použij pro kontrolu funkce tlačítka přímo na motoru.Je dobré taky sledovat led zda svítí zeleně nebo červeně bliká.U staršího motoru a za předpokladu že relé spínají-motorek vrčí ale netočí, stačí „opatrně doladit“ přítlak motorku k tomu určeným šroubkem - viz foto. Pokud netočí usals nemá asi cenu ladit přes diseqc ? Můj motor je taky letitý po promazání a doladění točí dál bez problémů.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
VU+UNO 4K SE, VU+UNO 4K - ATV7.5.1, FHDG 17, SF8008 - ATV 7.5.1 P1- 95cm: 13-16-19,2-23,5 P2- 95cm: 13-19,2-23,5-28,2
corenta

Příspěvek od corenta »

pozri koaxialne kable co idu k motoru
sergo
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od sergo »

hrotik,chlape kde si bol 3roky :) Na forach mal odpovede na vsetko mozne ale ze to vyriesi jedna srobka to nenapisal nik :) Dakujem,pre istotu pisem len teraz ale motor uz cca 5dni toci bez problemov.Nikdy ho vo vnutri nepremazal ale pokial ide ani nic snim robit nejdem.Este raz dik,usetril si my kupu noveho motora ci rozoberanie toho mojho :Yahoo!:
havana
Znalec fóra
Znalec fóra
satelitni prijimac: Optibox 8750 HDClCX,, Opensat

Příspěvek od havana »

:) Motor mi slouží solidně už asi 5 let, jen nyní tu a tam po přetočení jsou vteřinové výpadky signálu - přičítám to nějakému špatnému kontaktu v F konektorech, protože po přetočení na vedlejší družici a následný návrat se problém sám vyřeší (koax se asi trošku pohne), taky nastavení zjevně není ideální (při posledním nastavování se spěchalo, protože se už stmívalo, a tak je nastaven jen zběžně - proto lapám jen družice 0,8°W - 42°E - dříve jsem lapal podstatně více), Tak mám v plánu provést údržbu a přenastavení motoru. S přenastavením si snad poradím (snad bude více času než minule, a lépe se podaří), ale motor jsem nikdy neměl rozdělaný, tak bych chtěl poradit, jak postupovat při jeho údržbě (repasy), na co si dát pozor, co namazat (kolik a čím), co naopak nemazat, co podotahovat - prostě jak provést udržbu tak, aby na střechu dalších pět let nikdo nemusel. Případné foto rozebraného motoru s ukázkama by taky nebyly marné...
Díky...
Proevropský demokrat, zarputilý ANTIKOMUNISTA
Milan_F

Příspěvek od Milan_F »

Fotky nejsou moje. Kdesi jsem je našel. Taktéž by mě zajímalo čím mazat. Nedavno jsem motor sundal. Moc toho nenatočil. Při testování přejel jeden mikrospínač koncovou polohu. Po prostříknutí Kontoxem se vzpamatoval. Ještě jsem zjistil, že je uvolněnej ťišťák s mikrospínačema. Musel jsem vyměnit vruty držící dps za jiné, s trochu větším průměrem. Nejspíš sračkovej materiál ozubenýho kola.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Obrázek Obrázek
Naposledy upravil(a) Milan_F dne 08.září 2018 - 23:00, celkem upraveno 1 x.
Coolstream LINK, HD-BOX FS-9105HD+, Optibox Zebra, Dreambox DM500S,Amiko Micro HD SE, Maximum E85 (5°W, 0,8°W, 4,8°E, 13,0°E, 19,2°E, 28,2°E), Fuba DAA 850R (23,5°E), Fuba DAA 850A (19,2°E, 23,5°E), Panasonic P42XT50E, P42X60E, 32CS510E. GM Spark Reloaded, VU+ Duo, Xtrend ET 7000, Opticum 7000cx
havana
Znalec fóra
Znalec fóra

Příspěvek od havana »

:) Díky za obrázky -. už jsem trochu v obraze! Tu bílou vazelínu snad někde najdu, míra namazání je tam taky vidět (abych nepřemazal). Ještě obávám poruchy co je na videu dole - už minule se mi zdálo, že parabola upevněná na noze motoru má "vůli". Co potom stím?
Co s takovou vůlí?

:thankyou: :poklona:
Naposledy upravil(a) EnoSat dne 14.květen 2022 - 12:54, celkem upraveno 1 x.
Důvod: fix YOUTUBE
vlastvs499
Pokročilý
Pokročilý
satelitni prijimac: Zero/ET7000/DM7080HD/DM900 4K

Příspěvek od vlastvs499 »

Na obrázku 8 od Milana je vidět dva otvory pod plombou na záruku (warranty...). Těmi se vůle vymezuje.
Pokud má motor vůli, otáčením šroubů v těchto otvorech se natlačí šnek na kolo (obr.9) tím, že se levé ložisko zdvihne.
Šnek totiž není přesně v úrovni zubů, ale mírně pod nimi. Zdvižením se vůle dá úplně zrušit.
Chce to dělat jemně, oba šrouby potočit jen o kousek a zkusit vůli, jestli ještě je. Jestli ano, zase potočit. A opakovat, dokud vůle nezmizí úplně. Nesmí se to přehnat, buď by se motor vůbec neroztočil, anebo by ten šnek deformoval plast. zuby. Chce to s citem. A seřizovat při smontovaném motoru.
Pokud by se stalo, že to tímto postupem nepůjde, zkusit šroub blíž k plast. kolu točit doprava a vzdálenější doleva, čímž dojde k vyklonění levého domku ložiska a tím celého šneku směrem ke kolu a vůle už nebude.
Obvykle ale pomůže šnek jen zdvihnout a vůle je pryč.
Ta vazelína je běžná vodní vazelína. Její výhoda je v tom, že drží svou konzistenci i v horku.
http://shop.autodilykrc.cz/cz-detail-55 ... -250g.html
Zero, DM7080HD, DM920
Milan_F

Příspěvek od Milan_F »

Postup vymezení vůle.
Obrázek Obrázek
Naposledy upravil(a) Milan_F dne 08.září 2018 - 23:02, celkem upraveno 1 x.
Coolstream LINK, HD-BOX FS-9105HD+, Optibox Zebra, Dreambox DM500S,Amiko Micro HD SE, Maximum E85 (5°W, 0,8°W, 4,8°E, 13,0°E, 19,2°E, 28,2°E), Fuba DAA 850R (23,5°E), Fuba DAA 850A (19,2°E, 23,5°E), Panasonic P42XT50E, P42X60E, 32CS510E. GM Spark Reloaded, VU+ Duo, Xtrend ET 7000, Opticum 7000cx
vlastvs499
Pokročilý
Pokročilý
satelitni prijimac: Zero/ET7000/DM7080HD/DM900 4K

Příspěvek od vlastvs499 »

Toto je jiná verze motoru, než o kterém píšu já. Mám jen 2 šrouby. U tohoto je to daleko jednodušší.
Super.
edit: tak po kontrole ještě upravím - jeden mám se dvěma, jeden se třema šrouby.
Zero, DM7080HD, DM920
havana
Znalec fóra
Znalec fóra

Příspěvek od havana »

:) Děkuji vám pánové velice moc. Sám nevím, jakou verzi mám já - tyto motory se vyraběly (nebo ještě vyrábí??) pod různýma značkama. Myslím , že nemám moteck , ale digipower, ale nemůžu to ověřit. Já se na střechu sám nedostanu, abych se podíval a demontoval. Chci být připraven, až za měsíc přijede švagr na 3 dny, tak ať jej dlouho nezdržuju. Typuju, půl hodiny na sundání, já se s tím potom pohrahu doma na stole a snad na drhý den to za 2-3 hodinky zvládneme znovu nainstalovat, a nastavit....
vinov
Odborník
Odborník

Příspěvek od vinov »

Sundani ze strechy je snadne, nejlepe je vytocit ctyri srouby primo na motoru, tedy cely vyklapeci mechanismus te plechove svorky zustane primontovany na stozaru a dolu se snese parabola s pripevnenym motorem (nema cenu odmontovat parabolu z motoru, ledaze mas nejakou velkou, jako 100cm a vetsi a nechce se te s ni manevrovat. Pokud totiz mas otevrit kryt motoru, musi byt ty ctyri srouby stejne pryc, a jak asi vis, motor nema smysl otevirat na strese.

Ja se s tim uz popral, ale zatim bez vysledku. http://www.ab-forum.info/viewtopic.php? ... 7&start=20

Uvnitr motoru asi ma vyznam resit jen dve veci - relatka a mikro spinace (to uvolneni sneku je ciste mechanicka vec a da se resit bez otevreni motoru, ale kdyz ho otevres, budes lepe videt, co delas.

Mikrospinace jsou pod tim malym plosnym spojem ktery je prichyceny dvema sroubky k tomu velkemu bilemu plastovemu ozubenemu kolu. Ty asi staci jen procvicit, popripade merakem zkontrolovat odpor, jestli pri stlaceni prstem radne spinaji (zkratuji) a take rozpojuji.

Relatka jsou ty dve cerne krabicky tesne vedle sebe na hlavnim plosnem spoji a ty se teprve chystam testovat. Pokud ta relatka maji byt vymenena, je treba vyndat cely plosny spoj z motoru, a ten drzi jen na konektorech. Jejich maticky je nejlepe vysroubovat nejakou plochou pinzetou (tak tenky nastrckovy klic asi malokdo ma), takou jakou si treba taham zarazene trisky z dlani... ta tam pekne pasuje a ty matky nebyvaji moc utazene, takze to jde. Nebo jde pouzit dlouhonose, ale hlavne hodne stihle klesticky. Nechapu proc ten odlitek nemohl mit vic mista okolo tech konektoru.

Motor jsem mel na strese asi pet az osm let a vubec nevypada ze by potreboval vazelinu. Spise kazdy bude mit problem s jednou z tech trech veci - 'backlash', tedy ta vule, pak mikrospinace a relatka.

Prakticky stejna relatka jsou k mani na eBay, ale staly by bratru celkem asi 300 Kc (obe dve vcetne postovneho), motor me pred lety stal 1500 Kc. Zvazuji jestli se na to nevykaslat, motor po tech letech nijak v lasce nemam, radsi bych mel toroidni parabolu s nekolika LNB na nekolik oblibenych satelitu, protoze za ta leta jsem ten motor stejne moc nevyuzil, takze to spis ted vidim jako prilezitost ten motor nespravovat s vydajem tech 300kc a radsi je dat proti nakupu te toroidky (dnes to vidim jako jednoznacne lepsi reseni (instantni prepnuti, lze mit kanaly i smisene v jednom bouquetu a prepinat je dle libosti bez cekani), ledaze je nekdo blazen do satelitu).
http://www.ebay.ca/itm/121912911734?_tr ... EBIDX%3AIT
Milan_F

Příspěvek od Milan_F »

Neblbni, vždyť třeba u Chobota mají podobná relé za 29,-Kč/ks. Stačí vybrat podle rozměrů a napětí cívky...
vinov
Odborník
Odborník

Příspěvek od vinov »

Dik za tip Milane_F, to hned vypada lepe. Cetl jsem na webu radu americkeho manika, ktery taktez pouzil z domaciho zdroje relatka, ktera byla ponekud vetsi a tak diry v plosnem spoji nelicovaly a pripojil je kousky dratu.

Mozna dnes se nakopu do toho ty relatka otestovat. Priletoval jsem si kousky draty k vyvodum rele, na ktere pripojim dva meraky nastavene na kontrolu spojeni obvodu.

Pripojim samotnou desku takhle k prijimaci (nemelo by vadit, ze neni pripojeni k moturku) a budu v nastaveni motoru 'tocit motorem' a mezi cervenym dratem a tim vzdalenejsim bilym by melo dojit ke spojeni, nejspis u jednoho rele kdyz se motor pohybuje jednim smerem a u druheho druhym. Hlavne jde o to, proverit jestli se kontakt prepina, jestli civka rele neni prerusena. Merenim odporu na civce primo na spoji tam spojeni je, jenze to muze jit mimo civku rele, pres nejaky odpor. Zatim jsem ty rele nevyletoval abych je testoval primo.
Kasr
Znalec fóra
Znalec fóra

Příspěvek od Kasr »

Staci zmerat napätie na tranzistoroch a vies, ci cievka rele neni prerusena.
Niejake stb a tv a hlavne Lnb Sharp,noise 1 a 1,2db 25 ročný! a no problém(je ako nový).
vinov
Odborník
Odborník

Příspěvek od vinov »

Takove mereni jsem se nikdy poradne nenaucil, tranzistorovy amater jsem nikdy moc nebyl (i kdyz kolektor emitor baze atd a princip fungovani tranzistoru me neni cizi, ale nikdy jsem v praxi nevykoumal, co presne ma clovek kde namerit, mezi jakymi vyvody a jake namerene hodnoty znamenaji spravne fungovani...). Ale vypada to, ze se rele za 'provozu' neprepinaji. Pripojil jsem maly analogovy meter nastaveny na mereni odporu mezi dva nesepnute rele kontakty a vysledek byl, ze kdyz je deska v 'provozu', tak se rucicka meraku zurive vykyvla mimo rozsah, nebo za nulu... (ani nemusim v prijimaci zadat nejaky pokyn aby se motor tocil, ono je to porad v 'neklidu', presne jako kdyz deska byla v motoru, porad po startu enigmy kazdou chvilku se motor chce nejak tocit, vetsinou osciluje pet stupnu sem tam, jen nekdy se uklidni, ale to trva jen do pristiho pokynu k otoceni)

Pritom pokud by se rele kontakty sepnuly, melo by dojit k namereni 'nuloveho' odporu, tedy zkratu mezi temi kontakty a plnemu vychyleni rucicky meraku (nulovy odpor). Ale ani to myslim neni nic naprosto jisteho, ale myslim, ze se nemylim. Jedina jista vec by byla ty relatka z desky vypajet. Ale jako nemozny radioamater ani nemam tu vysavku pajky a bez ni se soucastky odstranuji pomerne nesnadno...

Jedina moznost je, kdyby sla koupit cela spojova deska na vymenu. Sam na ni merit moc neumim, leda podle konkretnich instrukci (tedy asi jako v linuxu s cimkoli jen trochu mimo bezne veci).
tomidomi
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Motor + Parabola

Příspěvek od tomidomi »

Ahoj ludkovia uz je to nejaky piatok co som montoval motor kedze pred rokom skonal som ho vyhodil a dnes som sa pokusal nastavit motor ktory som dostal a je plne funkcny no zial bez navodu SG-2100 a mam GIBERTINI 100 . Vsetko mam nastavene ako si pametam zrovnane do linie aj vsetko. Ale kedze po zmontovany motora sa hybalo rozne s parabolou si absolutne nepametam aky uhol ma by nastaveny na parabole a uz vobec si nepametam aky uhol ma byt nastaveny na motore. vie mi prosim niekto trosku pomoct? dakujem velmi pekne. (Trnava)
EnoSat
Legenda Fóra
Legenda Fóra
satelitni prijimac: Dreambox - Dr.HD F16 - TBS5925
Kontaktovat uživatele:

Re: Motor + Parabola

Příspěvek od EnoSat »

tomidomi píše:je plne funkcny no zial bez navodu SG-2100
navod mas tu na fore , ale to by bolo treba stlacit Hladat a to je nadludsky vykon ](*,)
ROVER TAB900+ , Televes H30 FLEX
Gibertini OP100LN /85E-53W/
WaveFrontier T90 /51E-39E-36E-33E-28E-26E-23E-19E-16E-13E-9E-7E-5E-2E-1W-4W/
Edision MIO+ 4K, Octagon SF8008, Mutant HD51, QVIART Lunix, Ustym 4K S2 OTT, VU Solo4K, Dreambox 900UHD/7020HD/500HD, TBS-5925/5530/5220
mackh
Odborník
Odborník

Problem s motorem

Příspěvek od mackh »

Vcera vecer se mi rozsteloval motor SG21000 tak, ze jsem musel zmenit zemepisny udaj o poloze z !7.5 na 14.0, abych mel obraz.
Dnes jsem chtel motor vyresetovat v poloze 0 stupnu, ale LEDka oranzove nezablika, prestoze slysim jak se mikrospinac resetu zmackne a porad sviti zelene.

Jde motor resetovat i z prijimace ?
Jak zabranit pripadnemu dalsimu posunu polohy ?
Naposledy upravil(a) mackh dne 07.březen 2021 - 18:19, celkem upraveno 1 x.
GigaBlue UHD Quad 4K, openATV 6.4
E-85 a 4x QUAD LNB (1W, 16E, 19E, 23,5E) + SG2100 s OP 100 cm 53E az 34,5W
BextrH
Znalec fóra
Znalec fóra
satelitni prijimac: IP BOX 250S AZ BOX HDElite
Kontaktovat uživatele:

Re: Problem s motorem

Příspěvek od BextrH »

Už si to přesně nepamatuju, ale nemá se ten spínač podržet dokud to nějak nezabliká?

Ale řekl bych že mě to tenkrát taky nějak ujelo, tak jsem musel hodnotu čísla změnit a pak zkoušel hodnotu před a za, dokud nebyl signál nejlepší. Asi to pak nemá vliv na funkci, jen tam máš jiný číslo. Jedině kdybys hnul talířem, nebo motorem, pak by se ti to rozhodilo a elipsa by byla posunutá a měl by jsi signál jen na středu kde by se protínali elipsy.
Takhle si to jen myslí, že jsi na jiné rovnoběžce, nic víc.

ps:
Jinak pro jistotu doplním. Jedno tlačítko je na ruční otočení motoru. Jedno stisknutí je na jednu stranu, dvojité stisknutí a podržení je na druhou stranu. Reset se provádí skrz otvor například tenkým hřebíkem. A nejspíš se musí podržet déle, pak by nejspíš měl motor zajet na nulu. Ale jak už jsem psal. Nepamatuji se. Je to spousta let.
Před rokem jsem ho musel dokonce rozdělat, vyčistit a promazat. Už neutáhl talíř do kopce a jen cvakal.
Po složení, opět v pořádku.
Naposledy upravil(a) EnoSat dne 15.březen 2022 - 16:43, celkem upraveno 1 x.
Důvod: fix QUOTE
Odpovědět

Zpět na „Motory“