Orange pi predstavenie

Diskusia k oscamu platformy i386-pc-linux
Odpovědět
peter54
Veterán fóra
Veterán fóra
Kontaktovat uživatele:

Orange pi predstavenie

Příspěvek od peter54 »

Orange Pi Zero Plus H5 Quad Core Cortex-A53
pi_Zero plus_shuoming_en.jpg
Rad by som sa podelil so svojimi skusenostami s tymto malym a lacnym strojom.
Raspberisti, orangisti a bananisti, proste pi komunita.
Dobre skusenosti s roznymi variantami tychto pocitacov ma pohli k nakupu "niecoho lepsieho".
Hlavne ma inspirovala gigabitova siet.
Vzhladom na svoje potreby som uprednostnil tento model pred drahsim modelom "orange pi zero plus 2" s hdmi ale bez usb.
Je vhodne ten stroj kupit prijamo s expansion board, ktory prida 2 USB. Potom su k dispozicii 3 usb2.
Krabicka nieje k dispozicii - kupil som podobnu pre orange pi zero a za par minut prace s nozikom vsetko sadlo.
Stroj som nabil armbianom. Vsetky navody pre orange pi zero, uverejnene skor fungovali.
Par problemov sa vyskytlo.
Problem: 32 bitove aplikacie - napriklad oscam pre 4k masiny nejdu na 64 bit stroji spustit.
Riesenie: Doinstalovat podporu pre 32 bitov

Kód: Vybrat vše

dpkg --add-architecture armhf

apt-get update
apt-get install libc6:armhf libstdc++6:armhf

cd /lib
ln -s arm-linux-gnueabihf/ld-2.23.so ld-linux.so.3

Problem: USB z expansion board nefunguju
Riesenie: editovat subor /boot/armbianEnv.txt, povodny obsah nahradit

overlay_prefix=sun50i-h5
overlays=usbhost2 usbhost3
usbstoragequirks=0x2537:0x1066:u,0x2537:0x1068:u,0x1058:0x0830:u,0x0bc2:0xab26:u
Co tam napisat zistime takto:

root@zeroplus:/boot# du -ak .|grep usbhost
4       ./dtb-4.19.63-sunxi64/allwinner/overlay/sun50i-h5-usbhost0.dtbo
4       ./dtb-4.19.63-sunxi64/allwinner/overlay/sun50i-h5-usbhost1.dtbo
4       ./dtb-4.19.63-sunxi64/allwinner/overlay/sun50i-h5-usbhost2.dtbo
4       ./dtb-4.19.63-sunxi64/allwinner/overlay/sun50i-h5-usbhost3.dtbo
root@zeroplus:/boot#
Prikladam par screenshotov z mojho 10 oknoveho pc.
Graficky desktop cez xming.
opizeroplusdesktop.gif
Rychlost kopirovania.
copy zero plus na pc.gif
copy pc na zero plus.gif
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) peter54 dne 13.prosinec 2020 - 13:47, celkem upraveno 2 x.
VTronik
Veterán fóra
Veterán fóra

Re: Orange Pi Zero Plus H5 Quad Core Cortex-A53

Příspěvek od VTronik »

Alternativa jsou boardy s procesory H3 nebo H6. Na procesoru s H3 (Orange pi PC) běhá oscam armv7 zcela bez problémů. Má ale jen 100Mb síť. Procesor H6 má výkonnější GPU i 1Gb síť (Orange One Plus), lze nainstalovat KODI, včetně clienta Enigma2 a streamovat z receiveru jak H264, tak H265 (DVB-T2 v ČR). Funguje to bez potíží. v KODI je mezi doplňky i oscam, ale ten z feedu jsem nezkoušel. Předpokládám, že by chodil bez problémů, když je na feedu, jen dodělat config.
VU+ Duo4K SE, Dual DVB-S2, Dual DVB-T2, SSD Samsung 870 2TB
VU+ Duo2, 2x DVB-S2, SSD Patriot 1TB
MAX T90, Skylink
peter54
Veterán fóra
Veterán fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od peter54 »

Na oscam samozrejme bohato stačí orange pi zero s h2 procesorom alebo orange pi pc s h3. Cenovo prakticky rovnake (po nakupe extension board), vykonovo tiež, hdmi sa obcas hodí a obcas je na ostaru. Ja tento h5 budem používať kvoli hdd pre 4 prijimace f4 turbo a 2 android boxy a osadim ho dvoma 1TB diskmi.
Aj ked formulery majú len 100 mbit sietovku a pre také použitie postačuje aj ich vykon (11MB/s), je lepsie disky oddeliť od stb. To platí aj pre oscam. Enigma2 ma predsa len svoje muchy a obcas primrzne.

Výkonom to pc nenahradí, ale stabilita, nizka spotreba a cena tieto stroje predurčuje k serverovym pouzitiam.
Pokial ide o kodi, za 35 eur dostaneš na aliexpress nadupanu hotovú mašinu 4/64 GB s wifinou aj s dialkovym ovládaním, tu niet co riešiť.
Do tých android skatuliek ide údajne inštalovať aj nejaký debian, ale to je skor pre dobrodruhov.
VTronik
Veterán fóra
Veterán fóra

Příspěvek od VTronik »

Peter souhlas. Jen na provoz oscamu to má výkonu habaděj. Samozřejmě pokud chceš hotovou krabičku s androidem, také je nabídka slušná a za dobré peníze. Jednu drobnou výhodu použití OPi proti hotovému boxu má. Já vyzkoušel a používám jedno OPi s H6 na občasné sledování televize v druhém pokoji streamováním z receiveru do KODI. Výhoda je v tom, že OPi podporuje HDMI-CEC a připojením na TV (Panasonic) přes HDMI stačí k ovládání jen ten ovladač od TV. OPi jsem dal za TV do malé instalační krabičky, kterou jsem tam nalepil dvoustrannou lepící páskou. Takže když chci koukat na sat, přepnu ovladačem na vstup HDMI s OPi, naskočí KODI a v něm se mohu pohybovat v menu stejným ovladačem (jak jednoduše vyrobit z nesmart TV smart TV :-) ). Nevyžaduji od toho spoustu různých aplikací, jen to co používám a má pro mne smysl. Zrovna tak si přes to stejné OPi mohu na TV přehrávat filmy ze sítě a NASu. Víc nepoužívám. Byť je android krabička celkem levná, tak mne řešení s OPi stálu zhruba polovinu a stačí mi to.
Ten debian jsem vyzkoušel na H6 i H3. Na H3 (Opi PC) fungoval celkem dobře včetně oscamu. Na H6 to nebylo stabilní, tak jsem se tím dál nezabýval (málo času na "výzkum"). Byl to jen pokus ze zvědavosti. S bezdrátovou klávesnicí a myší to šlo používat celkem přiměřeně.
VU+ Duo4K SE, Dual DVB-S2, Dual DVB-T2, SSD Samsung 870 2TB
VU+ Duo2, 2x DVB-S2, SSD Patriot 1TB
MAX T90, Skylink
magavie
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od magavie »

Orange PI s procesorom H5 nedoporučujem kupovať ( iba ak na oscam server a podobné veci ). Nie je a ani nebude na tento typ procesora podpora okrem základného linuxu. Ak s podporou a dobrou cenou tak H3, ak ide o výkon tak H6.
Na H6 mi beží domáci server s ubuntu 24/7 stabilne bez výpadkov.
peter54
Veterán fóra
Veterán fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od peter54 »

Ak rozprávaš o nedostatocnej podpore, treba povedat, co konkrétne ti neide.

Na opi zero plus mi beží domáci server bez akychkolvek vypadkov za menej ako polovičnú cenu. Nedostatok podpory som si nevsimol.

Kto chce fakt absolútnu podporu, tak si musí priplatiť a v nazve masiny mat slovicko raspberry zaistujuce najlepsiu podporu a širokú komunitu.
Keďže pre mna je to hlavne hobby, mam doma 4 kusy orange miesto jednoho extrémne nadupaneho h6 a vyrazne drahsieho. Je to bzunda ked pi zero za 12 eur si hovie v krabicke za 5, je napájané zdrojom za dalsich x, sd kartou za 15 a dvomi citackami za 25 eur kus.
Na headless masine je fakt nezmysel púšťať kodi. Inak opakujem - ide na tom armbian a armbian ma vsetku podporu co si viem vymyslieť.
Každý, kto si kupuje takú masinu, musi vedieť, naco ju chce.
Pre uplneho začiatočníka, ktory chce nieco pre prve kroky s linuxom jednoznacne opi one alebo lepsie opi pc. Na zaciatok je mozne skúsiť na pc s oknami - máš aj oracle vm s nejakym debianom. Tam na rozdiel od arm strojov funguje aj simplebuild.
magavie
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od magavie »

Ako som písal, na všetkých spustíš Ubuntu alebo Debian so všetkými funkciami, ale tam H5 končí. Neexistuje totiž podpora grafiky.
Na H3 - opi_pc spustíš normálne bežiaci Android 7, svižne bežiaci libreelec ( KODI) na 1 GB karte. Libreelec som dokonca spustil aj na opi_one s 512 MB ( aj keď tvrdia, že minimum je 1 GB). K tomu ovládač za 4 EURA a máš box s ktorým sa môžeš hrať.
Opi_3 je výkonnostne inde. Spustil som na tom aj Android 9. Ako server s DLNA, oscamom, torrentom s rýchlym kopírovaním vďaku Gb sieťovke a USB3 sa to nudí.
Na H5 spustíš nedotiahnutý Android 5 a nestabilné KODI 19 na RETROORANGEPIE. Reálne bežiace KODI vďaka "nepodpore" grafiky doň nenainštaluješ ( aspoň mne sa to nepodarilo, ak vieš ako na to rád sa nechám poučiť).
peter54
Veterán fóra
Veterán fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od peter54 »

@magavie: Vlakno nieje o tom, ktory pi je najlepsi, je to predstavenie zaujimaveho stroja, ktory uz dlhsie mam, ale teraz som ho zacal pouzivat.

Chcel by som vidieť kodi na stroji bez hdmi. K comu by to bolo?
Ved porovnavas masinu za 20 eur s 40 eurovou.
Niekedy nieje tak dôležité mat špičkový nastroj ako vedieť ho používať.
peter54
Veterán fóra
Veterán fóra
Kontaktovat uživatele:

Orange Pi Zero2

Příspěvek od peter54 »

Na aliexpresse sa objavil zaujímavý stroj.
Oproti starším zeram výhody usb C, 64 bit, gigabitový internet, osadený gpio, micro hdmi vystup.
A ako všetky orange pi pokulhava sw podpora http://www.orangepi.org/downloadresources/
Da sa doplniť rozširujúca doska rovnaka ako pre opi zero. Krabicku som zatiaľ nenasiel.
Otázka čo si vybrať, zrejme je to konkurencia rpi 3 za polovičnú cenu. Alebo zobrať pi zero lte? Závisí od plánovaného použitia.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Odpovědět

Zpět na „i386-pc-linux - diskusia“