Výpadek maďarského veřejnoprávního MUXu (Gerecse, 514 MHz) – Jižní Slovensko

Pokrytie jednotlivých regiónov + cezhraničný príjem

Moderátor: EnoSat

Odpovědět
Peterkal

Výpadek maďarského veřejnoprávního MUXu (Gerecse, 514 MHz) – Jižní Slovensko

Příspěvek od Peterkal »

Zdravím komunitu,

mám dotaz na uživatele z okolí Komárna (jižní Slovensko), případně na lovce signálu z Maďarska. Poslední dva dny pozoruji úplný výpadek maďarského veřejnoprávního multiplexu (stanice M1, M2, M4 Sport, Duna).

Moje konfigurace a HW:
  • Lokalita: Komárno (jižní Slovensko)
    Anténa: Aktivní UFO anténa
    Hardware: Raspberry Pi s DVB-T2 Hatem + další USB DVB-T2 tuner
    Software: Na RPi běží minisatip, který slouží jako zdroj pro hlavní TVHeadend server (propojeno přes VPN).
  • Systém příjmu: Tento TVHeadend se připojuje k dual-tuneru v Komárně a zároveň k dalšímu quad-tuneru v Česku.
Technický popis problému:
Maďarské veřejnoprávní stanice mi doteď fungovaly bez problémů, ale od včerejška jsou nedostupné. Provedl jsem hlubší diagnostiku přes terminál a situace je následovná:
  1. MUX A (514 MHz - Gerecse): Tunery hlásí velmi silný signál (cca -43 dBm), ale tuner neudělá LOCK. Nechodí žádná data, žádné TS tabulky, prostě prázdná nosná vlna.
    MUX D (538 MHz - Gerecse): Komerční multiplex funguje. I když jsou stanice šifrované, pomocí nástroje dvbsnoop vidím korektní metadata signálu a tabulky.
  2. Slovenský MUX (690 MHz): Veřejnoprávní slovenské vysílání chytám na stejné anténě i tunerech naprosto bez problémů.

Kód: Vybrat vše

// Ukázka z mého skenování pro 514 MHz:
Scanning frequency #1 514000000
(0x00) Signal= -43.00dBm
frontend doesn't lock
Z toho usuzuji, že můj hardware (Raspberry Pi, tunery, svody) je v pořádku. Vypadá to na technický problém přímo na vysílači Gerecse u 514 MHz, kde buď vypadl přívod dat do modulátoru, nebo probíhá neohlášená údržba.

Moje otázky na vás:
  • Pozoruje někdo z vás v posledních 48 hodinách stejný výpadek z Gerecse na 514 MHz?
    Existuje nějaký oficiální maďarský zdroj/web, kde se dají sledovat aktuální výpadky a servisní okna (mimo Antenna Hungária, tam jsem nic konkrétního nenašel)?
Předem díky za jakékoliv info a potvrzení mé teorie.

Peter
jopo33
Znalec fóra
Znalec fóra

Re: Výpadek maďarského veřejnoprávního MUXu (Gerecse, 514 MHz) – Jižní Slovensko

Příspěvek od jopo33 »

a ake je mer a aka je chybovost pred korekciou a po korekcii? :( :(
nikdy nehovor ze sa nieco neda, lebo stale sa najde blbec co nevie ze sa neda a urobi to .
Peterkal

Re: Výpadek maďarského veřejnoprávního MUXu (Gerecse, 514 MHz) – Jižní Slovensko

Příspěvek od Peterkal »

Ahoj jopo33,

MER a chybovosť ti bohužiaľ neviem poslať, pretože môj tuner na 514 MHz nedokáže spraviť LOCK.

Tieto parametre dokáže demodulátor tunera vypočítať až vtedy, keď sa úspešne zosynchronizuje so signálom. Keďže je môj tuner na 514 MHz stále v stave ‚hľadania‘ (status 0), tieto hodnoty sú v logoch buď nedostupné, alebo nulové.

Jediné, čo viem reálne zmerať, je fyzická sila signálu, ktorá je na 514 MHz paradoxne veľmi vysoká (-42 dBm), ale bez akýchkoľvek dát (SNR 0). Pre porovnanie – na funkčnom MUX-D (538 MHz) z toho istého smeru mám MER 23.75 dB a postBER 0, takže hardvér aj anténu mám v poriadku.

Vyzerá to na silnú deštruktívnu interferenciu alebo problém v SFN časovaní pre moju lokalitu v Komárne, čo demodulátor úplne odpáli.
jopo33
Znalec fóra
Znalec fóra

Příspěvek od jopo33 »

čo tak skusit nejaku normalnu antenu?
nikdy nehovor ze sa nieco neda, lebo stale sa najde blbec co nevie ze sa neda a urobi to .
Odpovědět

Zpět na „DVB-T regióny“