Oscam a jeho nastavenie (s popisom - testovane v E2)

Oscam - rady, návody a postupy
Odpovědět
houska
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Re: Oscam a jeho nastavenie (s popisom - testovane v E2)

Příspěvek od houska »

Zdravím, měl bych dotaz:

Mám ICE kartu, kterou jsem pod Oscamem ve starém DM800HDse už dávno úspěšně přepnul na Irdeto (0624). Karta jede bez problému, box také. Nyní jsem se rozhodl, že koupím nový 4k box, DM920. Do něj jsem dal poslední image z dreamupdate, GP4, Oscam (tu samou verzi co má starý box, konkrétně 11398). Konfigurační soubory Oscamu jsem vzal ze starého DM s tím, že nový box má nahradit starý a starý box později přejde do role klienta a půjde k nové tv v kuchyni.

Problém je, že když tu ICE kartu 0624 dám do nového DM920, tak log hlásí:
ERROR: no characters found in ATR!
A když ji vrátím zpátky do starého DM800HDse, tak vidím Card OK se všemi entitlements. Konfigy oscamu obou boxů totožné, binárky taky.

Myslel jsem, že uni čtečka bude v obou boxech stejná a záleží jen na konfigu, nejspíše to tak není.
Je zapotřebí nějaké speciální nastavení pro DM920 interní čtečku v Oscamu? Zkoušel jsem si hrát s hodnotami Mhz včetně přepínání autospeed, bohužel bez úspěchu.

Další dotaz by se týkal toho, jaká verze Oscamu by byla nejlepší pro využití FBC tuneru v DM920 - když jsem totiž chvíli měl v boxu poslední verzi Oscamu 11518 tak v logu mmj. ukazoval, že maximum je 8 demux. Starší Oscam (ten 11398 co jsem tam dal pro test když nejede čtečka) toto v logu nehlásí, tak si nejsem jistý zda třeba FBC vůbec umí využít?

Díky.
EnoSat
Legenda Fóra
Legenda Fóra
satelitni prijimac: Dreambox - Dr.HD F16 - TBS5925
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od EnoSat »

povyhadzuj zbytocnosti z oscam.server a oscam.conf
ROVER TAB900+ , Televes H30 FLEX
Gibertini OP100LN /85E-53W/
WaveFrontier T90 /51E-39E-36E-33E-28E-26E-23E-19E-16E-13E-9E-7E-5E-2E-1W-4W/
Edision MIO+ 4K, Octagon SF8008, Mutant HD51, QVIART Lunix, Ustym 4K S2 OTT, VU Solo4K, Dreambox 900UHD/7020HD/500HD, TBS-5925/5530/5220
pele1
Veterán fóra
Veterán fóra

Příspěvek od pele1 »

je tam tá karta správne zasunutá čipom hore
houska
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od houska »

Díky za vaše reakce.

Použil jsem Arm, mips by se ani nespustila v 920 :-)

Arm11518 běžela jako taková (mmj ta zpráva max 8 demux při startu v logu co jsem zmiňoval) avšak čtečka neběžela, proto jsem pak zkusil vyměnit binárku za Arm11398 kde už hláška o 8 demux není.

Do čtečky jsem kartu dal čipem dolů stejně jako do 800HDse - když dám čipem nahoru tak čtečka stále OFF a čtecí zařízení přece musí být dole když nad čtečkou jsou těsně nad ní 2x CI, tam by se čtecí "hlava" myslím nevešla. Při čipu dolů Oscam napíše "Card detected" než vzápětí vyhodí ten Error.

Edit: tato část vyřešena, čtečka má kontakty opravdu nahoře.

V oscam.conf jsem upravil pouze IP adresu (starý box zatím stále běží tam kde běžel, nový teprve nastavuji tak aby se netloukly adresy),
V oscam.server jsem odebral druhou čtečku a nechal pouze sci0 když bohužel DM920 má jen jednu a 800HDse dvě.

Myslím, že problém by mohl být v Mhz - v 800HDse mám Mhz 450 a CardMhz 2700 (je tam v závorce nápověda že DM Mipsel 2700) - tohle mi tam zůstalo nejspíš z doby kdy jsem ještě jel ICE 0D96 - teď log pro Irdeto 0624 píše takový ten Warning že Irdeto card 600Mhz a zde netuším zda tím Oscam myslí minimální nebo maximální hodnotu avšak mám zatržené "autospeed" a funguje to.
Naproti tomu DM920 není mipsel a tak jsem zkoušel různé hodnoty jako 357, 600 a jejich kombinace do těch dvou políček, ať už s "autospeed" zapnuto či vypnuto. Bohužel bez úspěchu.
Budu rád, pokud by tu někdo mohl napsat jak má toto nastaveno na DM920, možná by to mohlo být totožné i s DM900.

Mezitím zkusím na zdejší radu vyházet ještě co nejvíc z oscam.conf - z oscam.server už myslím není co.

Díky.
Naposledy upravil(a) houska dne 18.květen 2019 - 13:15, celkem upraveno 1 x.
houska
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od houska »

Achjo. Omlouvám se že plaším, ale nenapadlo by mne že budou Errory pokud dám kartu do čtečky čipem dolů - měl jsem za to, že dokud se kontaktů ve čtečce nedotkne kov na kartě tak to čtečka vnímá jako že v ní nic není. Posvítil jsem dovnitř a kontakty jsou opravdu nahoře. Taky tam mohli dát ještě jednu internal, když se to tam takto vejde. Noční OFF při zkoušce dát kartu čipem nahoru si vysvětluji tím, že jsem kartu nezasunul úplně - je tam nějaká hrana a i teď jsem tomu musel víc pomoct.

Zúžil bych tedy původní dotaz na:
1, jak máte prosím nastavené Mhz u internal na DM920? Netuším zda nechat 600/600+auto, nebo třeba dát více/méně resp. autospeed vypnout. Máte enable use_gpio? Card detect předpokládám stále na "cd".
2, ozkoušená verze Oscamu pro FBC tuner pro využití až 8 demux, pokud je nějaká verze která se v tomto ohledu povedla, dá-li se to tak říct.
3, V binárce 11517 stažené pomocí GP4 se mi po startu vytvoří "emu" reader. Nikdy jsem to nepotřeboval a netuším co to dělá. Tipuji, že to je pro statické klíče pokud by měl člověk například nějaký key file? Zatím jsem to disabloval a hodlám to úplně zrušit. Nicméně za info budu rád - dříve jsem se s tím nesetkal a třeba by to mělo nějaké praktické využití i pro mne?

Jinak interní čtečka bude asi jiná, případně její ovladač - na 800HDse odezvy z karty 80-100ms, 920tka stabilních 50ms a to možná půjde ještě vytunit nějak těmi Mhz či dalším nastavením? Ne že bych si stěžoval.

Update:
Nechal jsem box běžet že chci vidět jak bude stabilní a zda vše ok než udělám výměnu za starý... V logu oscamu mám občas toto aniž bych přepínal:
WARNING: BAD TIME AFFECTING WHOLE OSCAM ECM HANDLING
Prý by měla pomoct kompilace s nějakým clock_fixem. Nejsem linuxák, neměl byste někdo bin 11518 s tímto fixem, nějaký "standardní" bin bez zbytečných blbostí navíc, bin určený pro DM920? Ve webif mi to v patě píše: Compiler: arm-newnigma2-linux-gnueabihf-libusb tak třeba tato informace pomůže. V 11398 jsem si té Time hlášky v logu nikdy nevšiml, ale do DM920 11398 kvůli omezení demux už dávat spíš nechci.

Díky.
VTronik
Veterán fóra
Veterán fóra

Příspěvek od VTronik »

Pokud máš odezvu kolem 50ms jak píšeš, tak není třeba dál nic řešit. Alespoň já bych v tom dál nevrtal.

Co se týká zasunutí karty a kontaktů... Čtečka má kontakty na kontaktní plošky pro čip, ale také má na konci kontakt, který se spíná při zasunutí karty na doraz. Proto ti to může detekovat zasunutí karty aniž by to mělo kontakt s čipem (záleží na konfiguraci).

Co se týká počtu dekodovaných kanálů můžeš klidně využít i tu verzi 11398, o které píšeš. Bude také dekodovat více kanálů současně, ostatně to si přeci můžeš snadno vyzkoušet sám.

Pokud tam nyní máš verzi s emureaderem je celkem jedno jestli je zapnutý nebo ne. Klíče pro emu se zadávají do souboru SoftCam.key, který je tamtéž, co jsou ostatní soubory s konfigurací.
VU+ Duo4K SE, Dual DVB-S2, Dual DVB-T2, SSD Samsung 870 2TB
VU+ Duo2, 2x DVB-S2, SSD Patriot 1TB
MAX T90, Skylink
grund
Odborník
Odborník

Příspěvek od grund »

něco se nepovedlo dej sem ten config někdo to určitě odhalí
houska
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od houska »

Díky za vaše reakce.

Čtečku už nechám tedy na pokoji, i vyšší odezva by byla ok, takhle super. Spíš jsem se chtěl ujistit, že to mám takto optimální. Bohužel o tom kontaktu na dorazu jsem nevěděl a to mne přivedlo na špatnou úvahu. Teď už budu vědět.

Ad dekodované kanály - sice by 11398 naplno uspokojila mé požadavky, ale říkám si že když už jsou tam ty FBC tunery tak ať to jede na max kdyby snad někdy náhodou bylo potřeba a zjistil jsem, že max demux byl v oscamu zvýšen až nedávno. Proto do nového boxu dávat ten starší Oscam raději už nechci. Max demux už jsem včera v praxi ozkoušel a 8 v pohodě, na 16 si musím počkat až natáhnu další kabely což je v plánu - a to už by starší Oscam nestačil, tam byl limit na 8 co jsem se dočetl.

Tu verzi s emu jsem už hodil pryč, při každém startu se ten reader opět vytvořil a to se mi nelíbilo. Tím s emu končím, pokud by to snad někdy v budoucnu k něčemu bylo tak lehko vytvořím.

Za posledních 24h kdy box běží nonstop tak bez problému co jsem tak sledoval logy. Jen je tam stále každých 30 minut pravidelně ta hláška

WARNING: BAD TIME AFFECTING WHOLE OSCAM ECM HANDLING

Zkoušel jsem různě hledat jak tomu pomoct a našel jsem tohle:

Is possible to change compilation option in oscam and set "Clockfix with realtime clock" to yes ?

The clockfix is a workaround, which we have disabled. Because it is a workaround, and because if the time of your box is really off, this fix will block any attempt to set the time correctly.
The real solution is make sure the time on your box is ok, either by making sure it boots up on a known good transponder (set the startup channel in the channel list menu) or install the systemtime plugin and have it get internet time at boottime.

/// systemtime plugin ani nic podobného nemám resp. o tom nevím. Ani na starém, ani na novém boxu. Měl bych mít? Pro jistotu píšu, že hodiny i časové pásmo odpovídají realitě.

Compile oscam with clockfix patch.
The problem is caused by a different time used on different transponders. That implies that when you switch to a different transponder the timecode maybe minutes sooner or later causing the smartcard to respond to and ecm that appears to be already expired.

/// To by dávalo smysl, bohužel ta hláška v logu je každých 30 minut pravidelně i pokud jsem několik hodin na stejném kanálu a nepřepínám.

http://www.streamboard.tv/oscam/changes ... cam-time.c
http://www.streamboard.tv/oscam/changeset/9844
https://github.com/oscam-emu/oscam-patc ... cam-time.c

/// odkazy na starší Oscam verze kde je toto definováno.

Zajímavé toto:
AbrahaM schrieb im SB:
I try (english is not my native language) to explain it.
#1: clockfix resolves problem with TOUTs (and picture freezes) on receivers/stb's caused by time change (by enigma) on channel change. There is workaround for that issue, in /etc/enigma2/settings file have to be added config.misc.useTransponderTime=false.
Without that workaround there is a huge mess and oscam work instability (time jumps at least in minutes - and oscam is heavly dependant on correct time calculation), ie. problems with 2 head stb's, recoreding two or more streams, or simply long channel zapping.

/// Zde si nejsem jistý zda se v něčem takovém mám hrabat a přidávat toto do settings. Co myslíte?

Die Meldung hat nichts mit EMMs zu tun.
Sondern sagt dir das die Transponderzeiten abweichen und OScam deswegen falsche ECM Werte anzeigen könnte.

/// Takže nejspíš se liší časy transpondérů a Oscam na to upozorňuje - ale pak by to měli mít v logu nejspíš všichni a ne pouze já a pár dalších lidí?

https://gitlab.com/FFTEAM/oscam-modern/ ... 79f9557633

[glibc detected ***]
[warning bad time affecting whole oscam ecm handling ****]
(Was soll das denn nun heißen ???)

/// Toto zmiňuji snad proto, že v té mojí 11398 je dole v patě webif napsáno:
Compiler: arm-linux-gnueabihf
Kdežto v té 11518 je v patě webif toto:
Compiler: arm-newnigma2-linux-gnueabihf-libusb

A jelikož nejsem linuxák tak netuším zda problém není třeba v tom, že tam je navíc to libusb? I když v USB nic připojeno nemám, pokud to s tím vůbec nějak souvisí.

Vůbec z toho nejsem moudrý, bohužel.
A taky mi přijde, že pokud jsou na transpondérech rozdílné časy, tak s tím těžko něco udělám.
Snad leda pokaždé synchronizovat čas boxu s daným TP? Ale to mi přijde divné a jak by se toto dělo pokud v daný okamžik zároveň sleduji několik TP? Mít někde nějaký synchronizovaný přehled časů na TP, aby Oscam věděl? Divné.

Pokud stále myslíte, že chyba je někde v configu, tak které části sem dát?

Díky.
houska
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od houska »

Asi jsme doma, i když neumím zvážit pro a proti:

11398 co mám: v oscam.version ve webif:
Clockfix with realtime clock: yes

11518 v oscam.version ve webif:
Clockfix with realtime clock: no
EnoSat
Legenda Fóra
Legenda Fóra
satelitni prijimac: Dreambox - Dr.HD F16 - TBS5925
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od EnoSat »

v menu pri sieti si mozes nadefinoivat NTP server ale pochybujem ze by to tvoj problem nejak riesilo
dalsie binarky pre 9xx mozes skusit zo streamboardu ci tam niekto skompiloval aj tento fix
ROVER TAB900+ , Televes H30 FLEX
Gibertini OP100LN /85E-53W/
WaveFrontier T90 /51E-39E-36E-33E-28E-26E-23E-19E-16E-13E-9E-7E-5E-2E-1W-4W/
Edision MIO+ 4K, Octagon SF8008, Mutant HD51, QVIART Lunix, Ustym 4K S2 OTT, VU Solo4K, Dreambox 900UHD/7020HD/500HD, TBS-5925/5530/5220
houska
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od houska »

Díky za rychlou reakci. Budu muset někde splašit 11518 s clockfix yes což by mi mělo pomoct.
rudich
Odborník
Odborník
satelitni prijimac: Xtrend,Gigablue,Dm900

Příspěvek od rudich »

oscam-svn11518-arm_dream-webif-dvbapi-upx.rar
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Xtrend,Gigablue,Dm900
houska
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od houska »

Děkuji uctivě, až večer dorazím domů tak zkusím.
grund
Odborník
Odborník

Příspěvek od grund »

no a teď ti schází ještě M7 a budeš mít po problému (i když ti to nepřeju)
feri
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od feri »

ano, aj ked za istych okolnosti sa aj M7 da riesit.. :)
houska
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od houska »

Díky všem zúčastněným. Dal jsem tam verzi s Clockfix a hláška zmizela. Už pár hodin jsem ji v logu neviděl tak snad ok.
M7 netuším co tím myslíte a zda by mne to mělo znepokojovat.
grund
Odborník
Odborník

Příspěvek od grund »

feri - ti to vysvětlí (je to znemožnění kartu používat třeba v obič. oscamu) a to posílá Skylink do karet
vlada
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vlada »

houska píše:Díky všem zúčastněným. Dal jsem tam verzi s Clockfix a hláška zmizela. Už pár hodin jsem ji v logu neviděl tak snad ok.
M7 netuším co tím myslíte a zda by mne to mělo znepokojovat.
Určitě mělo ... :D
pele1
Veterán fóra
Veterán fóra

Příspěvek od pele1 »

dnes má byť servisná noc môže znepokojenie nastať aj zajtra :D viac tu
feri
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od feri »

Pravdepodobne sa bude jednat o vypnutie podpory stat camkey v ecm premiovych a platenych.. je tam ale aj viac alternativ, ktore mozu spravit
Odpovědět

Zpět na „Oscam - multiprotokolárny kartový server“