"návod" na koupi a instalaci E2 (OpenPLI) + Skylink ICE - pro začátečníky

Všetko o prijímači VU+ SOLO 4K - diskusia
Odpovědět
Jantars
Pokročilý
Pokročilý

"návod" na koupi a instalaci E2 (OpenPLI) + Skylink ICE - pro začátečníky

Příspěvek od Jantars »

Ti co rozumí problematice prosím nekamenovat, rozhodl jsem se stručně popsat vlastní základní instalaci a pomoci tak jiným. Ono už jen hrubá informaci co všechno a jak musím udělat má cenu zlata. Uvědomuji si, že spousta lidí je jako já - chce E2 protože by ráda využila E2 funkcionality ale bojí se toho resp. pak si s tím neví rady, nechce řešit ruční editace settingů a maximálně je ochotná s boxem komunikovat přes FTP klienta. Návod se dá použít i pro jiný image než Openpli ale jsou tam samozřejmě odlišnosti.

Tedy: - kupujte ve speciálkách kde vám box předinstalují a hlavně vám k tomu dají podporu. Na MALLu si kupte mixér ale proboha ne takovýto přístroj. Pokud problematice nerozumíte kupujte zásadně "originál" značkové boxy, vyhnete se obrovským nepříjemnostem (vím o čem mluvím - měl jsem doma dva roky levnější klon a ty zátuhy a pády prostě akceptovatelné nejsou). Já vím že je to drahý a že ne všechny klony musím nutně házet do jednoho pytle, ale s tím boxem budete bojovat vy sami a zkuste vysvětlit manželce že tu musí restartovat softcam, tu celý box, že se jí při nahrávání kousne box a jí se nenahrál oblíbený seriál atd.

V tomto případě budu popisovat svou instalaci, což je SOLO4K, Skylink karta ICE a image OpenPLI:
1. od dodavatele si vyžádejte soubor s korektním nastavením OScamu
2. kartu strčte správně do boxu
3. jděte na www.openpli.org a pro tento box si stáhněte image . cca 60MB soubor. Ten rozbalíte na flashku, musí být dodržena správná adresářová struktura
3. tu flasku strčíte do předního USB boxu a ten zapnete, jakmile vás box vyzve tak zmačnete malé skryté tlačítko vedle karty - tím mu řeknete že má nainstalovat nový SW z flashky. Za pár minut je hotovo a box by se měl restartovat
4. po naběhnutí boxu nastavíte počítačovou síť, naladíte tunery (většinou to zvládne automaticky), a přidáte sotcam Oscam
5. nyní už jste v normálně běžícím prostředí, bežte do menu ladění programů a menu fastscan si najděte Skylink CZ - rychle Vám naladí vše od Skylinku. Koukněte na CT24 jestli Vám vše běží, měl by běžet i jakýkoli kódovaný program i když standardní konfigurace Oscamu není optimální. Vezměte data konfigurace OSCamu které máte od svého dodavatele a pomocí FTP klienta a FTP protokolu se připojte k boxu a nakopírujte do /etc/tuxbox/config/, restart. Vše by mělo chodit bez problémů.
6. menu nahrávání a přehrávání: přenastavte si rezervu po nahrávání třeba na 20 min jinak zpravidla nenahrajete konce pořadů
7. jestli chcete i picony (to jsou malinký obrázky log stanic) tak běžte na https://www.hdglass16.eu/, tam si stáhněte balík transparentních 220x132 picon a nakopírujte pomocí FTP do /usr/share/enigma2/picon/
8. základní pluginy: v podtatě nic dalšího nutně nepotřebujete, ale z internetu si můžete stáhnout dva balíčky typu IPK: ČSFD plugin a CZ/SK archiv, nakopírujte přes FTP do TMP adresáře a nainstalujte přes plugin/správa software/instalovat místní rozšíření. ČSFD nebude fungovat korektně dokud si nevytvoříte na ČSFD přihlášení a zadáte ho do toho pluginu.
9. pak je ještě dobré si pomocí funkce přiřadit funkci některých tlačíte, já osobně si na krátké stisknutí EPG dávám grafické EPG a na zelené a červené tlačitko přiřazuji ČSFD a mediapayer pluginy...
10. pokud chcete namapovat síťový disk např na NASu (u mě Synology) tak v nastavení sítě si toto připojení nadefinujte, příklad: chci namapovat standardní adresář kde se systémově ukládájí videa což je složka "video", takže si nastavím sdílení typu CIFS, vyplním IP adresu NAsu, "sdíleno serverem jako" se vyplní pouze čistý nízev té složky tedy v daném případě "video" a samozřejmě jméno a heslo. Nezapomenout označit jako aktivní. Předtím je samozřejmě třeba v nasu nadefinovat toho uživatele a přidělit mu příslušná oprávnění tj. povolit mu přístup do složky video). Pokud jste vše udělali správně tak v mediaplayeru se objeví adresář video a můžete vesele přehrávat.
11. nakonec je vhodné si v pluginech přes zelené tlačítko vyjet nové pluginy a najít si a stáhnout fullbackupsuite - ten vám uloží kompletní konfiguraci třeba na disk a tu si odkopírujte do záloh - obnovuje se jednoduše stejně jako bd3 - adresář nahrajete na flashku a standardně instalujete.

A proč jsme to všechno dělali? Proč bych se měl trápit s enigmou když si můžu koupit levný certifikovaný skylink ready přijímač? Věcí se dá dělat spoustu a myslím že o většině z nich nemám ani tušení, já si E2 pořídíl protože:

- mám možnost nepřeberného množství skinů a grafických EPG - EPG využije celou obrazovku, je přehledné atd.
- spoustu věcí si mohu konfigurovat už i u OPENPLI což je jeden z nejjednodušších image
- z webového rozhraní kterému se říká OpenWebif si vzdáleně nastavím časovače tj. projíždím si graficky přehledné EPG a nastavím co kdy chci nahrát
- manželka může koukat na seriál, já paralelne nahrávat co chci, na PC koukat na uložený pořad atd....
- až budu muset přejít na jiný box bude to stejný SW

Nakonec opět prosím - nekamenujte. Prostě jsem si našel chvíli a napsal to. Kdybych měl alespoň takovýto návod před dvěma lety ušetřil bych stovky hodin bádání. Zároveň děkuji všem, kteří mi celou dobu radili abych se dostal alespoň tam kde jsem teď.
Foolproof
Pokročilý
Pokročilý

Re: "návod" na koupi a instalaci E2 (OpenPLI) + Skylink ICE - pro začátečníky

Příspěvek od Foolproof »

Nekamenuji. :D

Nahlásil jsem dodavateli (nebudu jmenovat- reklama) co chci, dostal jsem receiver, nastrkal kable a spustil. Vše. :smoke:
Ručně jsem musel nakonfigurovat NAS, IP adresu sharingu....Kdybych do toho nechtěl rýpat, můžu tak jet dodnes.

Potom se ale zjistí, že např. jediný trochu manager jako VMC se hroutí (HDGlass16) atp. teprve po nastudování se zjistí, že ten skin je 720p, i když je OK, tak je to pro 4k dost málo no a změnou na tkzv. FHD skin se dostáváme k dalším možnostem.

Tím chci jenom říci, že když nahlásím prodejci, že chci Slylink, mám ICE kartu nebo podobně a chci takový a takový image, tak to musí po zastrčení kabelu fungovat, bez jakéhokoliv zásahu, což u mě fungovalo.

Kdybych postupoval podle tohoto návodu já, jsem v prdXli hned u prvního kroku, protože mám doma jedinou flešku 64 giga pro přenos souborů, která je ovšem NTFS, aby se tam vešly soubory větší než 4 giga, no a nevím, jestli by to fungovalo.

Nekamenuji. :D
VU+ Solo4K a VTI 14, parabola Nokia Sathunter 146x120, rotátor ze Sovětského Svazu na 36 V z roku 1992, pozicioner Nokia, Dune BDPrime, Yamaha media receiver, Evolveo H8+LibreElec, plasma Panasonic 165 cm a spousta dalšího bordelu 8)
Jantars
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Jantars »

jo, jasně :-). Tam jsou desítky věcí které by se daly rozebrat. Já to pojal spíš trochu obecně. Nejvíc človek ztratí času tím že neví přesně jak se co dělá. Když to už ví jak to má být tak pak se sice může zadrhnout, ale to už netrvá tak dlouho protože ví že postup je správný jen u něj dělá chybu.

Jasně - od prodejce to dostane hotový, u tohoto boxu zpravidla VTI u kterého klidně budu souhlasit že bude méně problémový. Mě akorát VTI nesedí tak jako openpli, talže i když jsem si ho objednal s VTI nacpal jsem tam openpli.

Nicméně musím znovu zdůraznit že u takovéhoto obývákového boxu je na prvním místě stabilita, pak stabilita, pak dlouho dlouho nic pak zase stabilita a pak všechno ostatní. K čemu by mi byl takovej box pozlacenej a za tisícovku kdyby nešlapal pořádně?

No a s tou fleškou - pár kliky lze naformátovat na FAT32........... jak jsem psal: postup správný ale nějaká chyba proč to nejede....

Podle mě je škoda že neexistuje nějaký detailnější popis a návod na E2. Já bych sice mohl několik dní strávit psaním takového návodu včetně grafiky, ale nejsem E2/linux odborník takže by tam nic pokročilýho nebylo. I díky tomu si na E2 spousta lidí kteří na to mají netroufne........
j123

Příspěvek od j123 »

Mne sa to pači a pomohlo to dakujem....
emilsat
Odborník
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od emilsat »

Foolproof @ ty jsi ale brepta ! ?
Jantars @ jen doplním že návod : https://www.youtube.com/watch?v=ld5fqt1SXUg ale vše se da dohledat na netu . :poklona:
ULTIMO-HD @ Vu+ ULTIMO 4K/DVB-S2X/DVB-S2_ZIDOO-X9S_ LCD SPF-107H
PARABOLY 2xT_90 / motor SuperTack-II-středoavá 180+140 + 16 LBN q
LG 75UH855v / yamaha rx‑a2060 / 7.1.2
Jantars
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Jantars »

jasně, dobrej tip pokud by člověk dával do kupy podrobný manuál.....hodně věcí by se dalo odkázat na youtube.
Ale jen zopakuji že to není důležité, důležité je říct běžnému alespoň trochu zkušenému uživateli "jo, máš na to, nic na tom není" a zároveň mu dát hrubý návod jak na to. Kupříkladu picony jsou záležitost na dvě minuty i se stažením, ale když nevíš kde a jaké si stáhnout a kam je nakopírovat tak je to spíš na dny než na hodiny.........
peter54
Veterán fóra
Veterán fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od peter54 »

Picony niesu nutne k rozbehaniu prijimaca. Su pekne a potesia, ale keby aj nesli, nic hrozneho sa nedeje. Najdolezitejsie je nahrať novy image, vytvorit zoznam stanic a rozbehat nejaky cam. Všetko ostatne ma cas.
Odpovědět

Zpět na „Diskusia VU+ SOLO 4K“