Anteny pre DVB-T.

Všetko o anténach , zosilňovačoch a rozvodoch pre DVB-T/C

Moderátor: EnoSat

Odpovědět
neoncek
satelitni prijimac: Ariva 200 HD, DM500S

Re: Anteny pre DVB-T.

Příspěvek od neoncek »

Ahojte, mozte mi prosim poradit aku antenu na DVB-T na balkon?
Priama viditelnost na vysielac Kamzik, vzdialenost 6,5km. Z balkona je natiahnuty koax do kazdej izby, pouzite su dva rozbocovace (4x7,6dBi). Najlepsie by bola taka, ktora sa nemusi napajat, ma dostatocny zisk a nebude velmi dlha. Viem ze by sa to dalo chytit aj na kus kabla, chcem ale trvale riesenie - na veky vekov :) Vdaka za rady.
2x Ariva 200HD
DM500S
vyspe
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od vyspe »

Osvedčena antena pre prijem k66 Kamzik-Kozia Hora orientovat do vertikalnej polohy/nie je nutné/.Jej celkova dlžka je 44 centimetrov.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
vyspe
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od vyspe »

...pouzite su dva rozbocovace (4x7,6dBi)...nerozumim tomu,bud su izotropne/?/ alebo 4nasobne,bolo by dobre to upresnit o co vlastne ide
shg

Příspěvek od shg »

vyspe píše:Osvedčena antena pre prijem k66 Kamzik-Kozia Hora orientovat do vertikalnej polohy/nie je nutné/.Jej celkova dlžka je 44 centimetrov.
Kde sa da kupit takato antena alebo podobna logaritmicko-periodicka?
Uz ma obhanaju susedia ohladom prechodu na DVB-T buduci tyzden...

SHG.
kix

Příspěvek od kix »

antena na obrazku je zo sortec-u, drziak z astrasat.sk, hladaj anteny iskra
Naposledy upravil(a) EnoSat dne 16.únor 2022 - 23:35, celkem upraveno 1 x.
Důvod: fix QUOTE
luboss86

Příspěvek od luboss86 »

ahojte chalani vyrobil som si antenu yagi podla navodu na tejto stranke http://www.pokusy.chytrak.cz/projekty/dvbt.htm lenze neviem ako ten doticny meral tie medzery lebo to nieje okotovane ci je to od polky direktora po polku direktora alebo je to od okraja po kraj tomu nechapem lebo neviem ci som ju skonstruoval dobre dakujem za rychlu odpoved
vyspe
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od vyspe »

Pokial nie je uvedené inak tak kotovanie sa chápe od stredu vyvrtanej diery.Takže začneš vyznačovať od konca ráhna a postupuješ smerom k reflektoru,inak to ale je v podstate jedno len nemožno merat jeden direktor od stredu otvoru a daľší od kraja.Teda= od stredu po stred.,prípadne od kraja po kraj.Rozmery môžeš kludne zaokrúhliť na celé číslo a dlžka direktoru je spravidla udávaná ako celková dlžka čiže ak má direktor napr. uvedené L 20 cm tak jeho stred je samozrejme polovica teda 10 cm vlavo a 10 cm vpravo.
luboss86

Příspěvek od luboss86 »

nj ja len preto lebo do vcera som este nevidel rozdiel medzi upravenou sietovou antenou a yagi lebo obe mali zo zosilovacom rovnaku kvalitu sig.. az ked som dal do yagi anteny sim clen tak potom som to zistil aky je rozdiel ze na yagi smerovej ant som chytil signal aj bez predzosilnovaca sice len 32% ale aj tak ma to presvedcilo kedze na sietovej zo sim clenom bola uplna 0.... teraz ma len trapi aky by bol naj predzosilnovac do tejto ant.. viem ze ake paramet by mal splnat ! ale ci niekto nema osobnu skusenost s nejakym konkretnim :thankyou:
vyspe
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od vyspe »

Predzosilovač stačí do 15 dB/preto sa volá predzosilnovač/ ak chceš predzosilniť všetok UHF signál z antény tak použiť neladený predzosilnovač UHF napr. EMME ESSE alebo Schweiger.,ak treba zosilniť jeden kanál alebo skupinu kanálov tak treba použiť špeciálny predzosilovač z uvedením konkrétného kanálu pri kúpe,nemal by mať vyšší výkon ako 10-18 dB napr. od výrobcu VF Tech,RTV,IVO,TEROZ,treba sa vyhnúť všeliakým divokým výrobcom,ktorí udávajú nízke šumové číslo a vysoký výkon.
jopo33
Znalec fóra
Znalec fóra

Příspěvek od jopo33 »

luboss86 píše:nj ja len preto lebo do vcera som este nevidel rozdiel medzi upravenou sietovou antenou a yagi lebo obe mali zo zosilovacom rovnaku kvalitu sig.. az ked som dal do yagi anteny sim clen tak potom som to zistil aky je rozdiel ze na yagi smerovej ant som chytil signal aj bez predzosilnovaca sice len 32% ale aj tak ma to presvedcilo kedze na sietovej zo sim clenom bola uplna 0.... teraz ma len trapi aky by bol naj predzosilnovac do tejto ant.. viem ze ake paramet by mal splnat ! ale ci niekto nema osobnu skusenost s nejakym konkretnim :thankyou:
no obecne ma antena yagi vedši zisk a lepšiu smerovosť pre dialkovy prijem je lepšia a mislim že aj lepšie prisposobenie k dipolu sito ma vedšie neprisposobenie po pripojeni kabla na vstupnych svorkach anteny šak nechaj si totu žo je lepšia sito ma lepšie parametre v nehomogennom poli kde sa signal premiestnovanim anteny meni s toho polskeho sita sa uš nedalo dostať viac jak sa dostalo upravou
nikdy nehovor ze sa nieco neda, lebo stale sa najde blbec co nevie ze sa neda a urobi to .
jopo33
Znalec fóra
Znalec fóra

Příspěvek od jopo33 »

pridal som tu 2 upravy anten polske sito ta do 69k uprava je prepočitana spravne a antena poske sito ktore bolo prepočitane do 65kanala ma chybu a to vzdialenosť medzi patrami je zle prepočitanav spravna vzdialenosť je 180mm a nie 361!!!!!!! pri site
nikdy nehovor ze sa nieco neda, lebo stale sa najde blbec co nevie ze sa neda a urobi to .
jopo33
Znalec fóra
Znalec fóra

Příspěvek od jopo33 »

mozno je to len reklama na anteny aby sa lepšie predavali alebo može to niekto potvrdiť čo je tam napisane http://www.dvbservis.cz/newpage.php?cid=9
jopo33
Znalec fóra
Znalec fóra

Příspěvek od jopo33 »

v momentalnej dobe sa dosť často stretavam v polskych sitach s tymto zosilovačom jeho zisk aspon podla udajou grafu knemu je podstatne vedši ma 4 tranzistory http://www.anprel-electronics.pl/index. ... &Itemid=54 ešte jedna vec ohladne traf vtych sitach trafko aj ked svieti nemusi byť dobre v poslednom obdoby sa dosť často stretavam že trafko12v ma vadny stabylizator 78L12 a dodava len 3 volty a to samozrejme nestači na napajanie zosilovača v antene odporučam trafo testovať multimetrom a tu som našiel test zosilovačou do polskych sit ktore sa robia aky maju zisk na akych frekvenciach či sa tomu da veriť neviem http://cxem.net/tv/tv42.php a tu su zapojenia nejakych zosilovačou http://www.teleradio.ru/arials/part3/CHAPTER3/3-4.htm MOMENTALNE SOM MONTOVAL aj zosilovač swa2000T tento ma tieš 4 tranzistory2 maju SMd KOD m6 a 2 dalšie 5B
jopo33
Znalec fóra
Znalec fóra

Příspěvek od jopo33 »

zaujimava antena pre pasmo uhf je popisana aj v knihe milana českeho no je to monštrum http://www.rocketroberts.com/cm4251/cm4251.htm mam aj presnejšie rozmery tejto anteny osobne si myslim že test by sa dal spravyť dialkoveho prijmu aj pomocou trebars ofsetky alebo lepšie kovosatky paraboly kde by sa do ohniska paraboly vložila mala antenka yagi pripadne male polske sito a donca sa takto aj v minulosti riešil mmds prijem presna ohniskova vzdialenosť od paraboli by sa dala zisťiť skusmo a to takto že antena yagi by mala po celej tiči nosneho rahna narezany zavyt a a pri sledovani urovne na skrinke by sa bud tič dotiashla alebo povolila a tak by sa našla spravna vzdialenosť yagi od paraboli kto ma čas a chuť na experimenty može sa pohrať :D :wink: pre odrušenie prijmu z bočnych stran by sa dal použiť na parabolu limec po boku
Naposledy upravil(a) jopo33 dne 04.leden 2011 - 11:50, celkem upraveno 1 x.
LaaLaa
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od LaaLaa »

jopo33 píše:mozno je to len reklama na anteny aby sa lepšie predavali alebo može to niekto potvrdiť čo je tam napisane http://www.dvbservis.cz/newpage.php?cid=9
Proč by to měl někdo potvrzovat? Je to profesionální test profesionálních antén, profesionálem s profesionálním měřákem. Samotný ten test je potvrzení, že kvalitní věci existují a nemusí být drahé. Jak by to měl kdo potvrzovat? Udělat stejný test? A kdo potvrdí zas ten? Nebo myslíš že se někdo takto dělá s testem, tráví hodiny, pak to sepisuje, aby prodal pár antén??? Toto není eshop s vymyšlenýma hodnotama parametrů, toto je skutečná anténařina.

To patlání kolem polských sít a polských zesilovačů, které tady někteří předvádíte, je fakt úsměvné... hodiny strávené úpravama nedefinovatelného šrotu, za ty hodiny tím strávené mám vydělaných peněz, že si koupím několik kvalitních antén. Argument, že to někoho baví, neberu, taky mne baví hrát si s anténami a bastlit, ale vyhazovat čas oknem tím že si myslím že ze šrotu udělám zázrak, to je ztáta času.
LaaLaa
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od LaaLaa »

Neexistuje žádný izotropní dipol, existuje izoropní zářič a tím nemůže být dipol, když samotné slovo izotropní, znamená "do všech směrů", dipol sám o sobě, ať je jakékoli délky vlny, nemůže být izotropní.
Dipol může být půlvlnný, celovlnný, nebo jakkoli jiný násobek vlny, ale nikdy nebude izotropní!
Izotropní zářič má zisk 0dBi protože sám vůči sobě nemůže mít vyšší zisk. Půlvlnný dipol má 2,15dBi a to je 0 dBd sám vůči sobě.
LaaLaa
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od LaaLaa »

vyspe píše:Zdravim.Danoo1 nevedel bi si realne zhodnotit čím to je,že v dávnej minulosti/1960-1980/ sa toho o antenach, ich vhodnosti použitia pre rozne podmienky,parametroch atd.strašne vela publikovalo/aj ked mnoho s toho dnes neobstojí,napr. tvrdenia že zvyšovat zisk antén nad 16dB je neekonomické// a dnes sa takmer nič nepublikuje a napriek tomu sa dnes bežne prodavaju anteny so ziskom 17-19dB čo bola v minulosti takmer iba fantazijna méta.V té dobe som nežil a historicke poznatki možem čerpat prakticky ze staršel literatury alebo od staršich kolegov.Isté naznaky by mohli bit v tom,že dnes počitače dokažu presnejšie a za kratšiu dobu prepočitat empiricke antenne veličiny ale to hádam nemože byt jediny dovod stagnacie vikonov anten v rokoch 1970-1990.
vysvětlení je velmi jednoduché, dnes je kapitalismus a "čím víc pruhů, tím víc Adidas", ty antény nikdy 17-19dB neměly, za prvé je to dBi a za druhé je to tak o 5 dB nadsazené aby se líp prodávalo :-D A nikde se nepíše průběh zisku v závislosti na kmitočtu, atd... uvést jen jedno číslo "17dB" je takový nesmysl, jako kdyby jediná věc která by byla napsaná na autě které kupuješ, bylo: maximální rychlost 200km/h. Nic víc by tam nebylo, nic víc by ti neřekli a podle toho bys koupil celé auto :-) Blbost, že?
Naposledy upravil(a) LaaLaa dne 04.leden 2011 - 12:27, celkem upraveno 1 x.
LaaLaa
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od LaaLaa »

luboss86 píše:.. viem ze ake paramet by mal splnat ! ale ci niekto nema osobnu skusenost s nejakym konkretnim :thankyou:
V tom případě netušíš jaké parametry by měl mít, protože cizí zkušenost ti je k ničemu. Zesilovač se volí na základě měření signálů na konkrétní anténě v místě příjmu, ne na dálku po internetu podle toho "jakou má kdo zkušenost".
jopo33
Znalec fóra
Znalec fóra

Příspěvek od jopo33 »

LaaLaa
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od LaaLaa »

známe, jsou tam stejné tuny nesmyslů jako na těch našich: "poraďte mi jakou anténu a/nebo zesilovač" :-)
Odpovědět

Zpět na „DVB-T/C antény a meracia technika“