Anteny pre DVB-T.

Všetko o anténach , zosilňovačoch a rozvodoch pre DVB-T/C

Moderátor: EnoSat

Odpovědět
vald
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Re: Anteny pre DVB-T.

Příspěvek od vald »

OK. Nasypal som si popol na hlavu, ale čo ďalej? Izbovú mám, tá je nepoužiteľná. Opticum AX800 je teda na nič a klasickú, velkú tam dať nemôžem.. Čo teraz? :shock:
Čítať som síce čítal, ale o moc múdrejší z toho nie som. V prípade rodinného domu by to bolo jasné, ale to žial nie je môj prípad. Ak sa teda nedá spoľahnúť na údaj výrobcu o zisku, čoho sa mám teda držať? Tá moja izbová má 13dB zisk (že vraj) , ale to je jak sa zdá žalostne málo. Tak akože niektoré stanice chytiť chytím, lenže intenzita signálu nie je postačujúca a signál sa buď stráca úplne, alebo v tom lepšom prípade "iba" vypadáva.
Preto som uvažoval o vonkajšej, kde by bol zisk teoreticky vyšší. Samozrejme z nejakou tou rezervou pre prípad nepriaznivého počasia.. :?:

Teda suma sumárum:
1. Sú všetky vonkajšie DVBT antény obdobného prevedenia ako Opticum AX800 nepoužitelné?
2. Treba mať nevyhnutne pre kvalitný príjem v meste velkú "sieťovú" anténu alebo existuje predsa len nejaká s kompaktnejšími rozmermi?
3. Ktorý z parametrov treba uprednostniť pri výbere?
Jeffino
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Jeffino »

a prečo tam nemôžeš dať normálnu anténku? však nemusí byť 2 metre dlhá
TECHNIKA A OBVODY VYSOKÝCH FREKVENCIÍ
- Výroba a zlaďovanie štandardných komponentov anténnych rozvodov
- Výroba špeciálnych komponentov podľa požiadaviek
- Prelaďovanie komponentov
- Meranie rozvodov/komponentov profesionálnou meracou technikou
vald
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od vald »

Jeffino píše:a prečo tam nemôžeš dať normálnu anténku? však nemusí byť 2 metre dlhá
Nad tým som aj rozmýšlal, lenže akú? Okrem toho pred nami je ešte jeden vysoký panelák a tak nemám priamy výhľad na vysielač. (preto som hľadal anténu z väčším ziskom). A jak tak tu čítam, tak širokopásmová vraj nie je vhodná, lebo je vraj až od 30. kanála..
Máš niečo konkrétnejšie na mysli?
janko
satelitni prijimac: SS2,Openbox 810,Openbox S2 Hd

Příspěvek od janko »

http://www.najnakup.sk/evolve - takú anténu som videl v prevádzke,dočasne,- sused má dom priamo v ceste na vysielač ,do 10 m od antény,anténa je možno vo výške 3m,dom má cez 10 m.
Skystar 2, Openbox X-810, motor SG-2100, Openbox S2 HD, LNB Gold Edition Single 0,1 dB,100 AL, Gital, DI BOX T-22, USB DVB-T
vald
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od vald »

mmiriboy píše:"Sumasumárum",rátaš, rátaš a v praxi nové neriešiš! Len skusmo - a čo takto vyskúšať tu tvoju izbovú anténu dať na balkón, aký máš potom príjem signálu?!
To suma sumárum bolo myslené niečo ako "sečteno, podtrženo" resp. "úhrnom" a pod. No v praxi neriešim, pretože mi žiadny predajca anténu domov na týždeň nepožičia a preto sa snažím osloviť skúsenejších. Veď kde inde, keď nie tu, že?
Jeffino
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Jeffino »

vald píše:
Jeffino píše:a prečo tam nemôžeš dať normálnu anténku? však nemusí byť 2 metre dlhá
Nad tým som aj rozmýšlal, lenže akú? Okrem toho pred nami je ešte jeden vysoký panelák a tak nemám priamy výhľad na vysielač. (preto som hľadal anténu z väčším ziskom). A jak tak tu čítam, tak širokopásmová vraj nie je vhodná, lebo je vraj až od 30. kanála..
Buď české sito alebo kratšia kolorka:

http://www.ansat-tn.sk/kategoria/antenn ... lke-huste/

http://www.ansat-tn.sk/kategoria/antenn ... -standard/

Tými umelohmotnými hovadinami veľa nevyriešiš ak nemáš signál jak sviňa. Ak máš, tak tie umelé hmoty sú zase na nič, pretože je v nich zabudovaný silný zosilňovač, ktorý sa prebudí
TECHNIKA A OBVODY VYSOKÝCH FREKVENCIÍ
- Výroba a zlaďovanie štandardných komponentov anténnych rozvodov
- Výroba špeciálnych komponentov podľa požiadaviek
- Prelaďovanie komponentov
- Meranie rozvodov/komponentov profesionálnou meracou technikou
tvsystemy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od tvsystemy »

Jeffino píše:
vald píše:
Buď české sito alebo kratšia kolorka:

http://www.ansat-tn.sk/kategoria/antenn ... lke-huste/

http://www.ansat-tn.sk/kategoria/antenn ... -standard/

Tými umelohmotnými hovadinami veľa nevyriešiš ak nemáš signál jak sviňa. Ak máš, tak tie umelé hmoty sú zase na nič, pretože je v nich zabudovaný silný zosilňovač, ktorý sa prebudí
Keď vidím tie umelé a predražené nezmysly po strechách a balkónoch, tak mi je na zaplakanie...
Sú rôzne širokopásmové antény, ich krivky zisku ku frekvencii sú rôzne. Niektoré klesajú, iné stúpajú, atď. Ale že by širokopásmová anténa bola až od 30.k, tak to snáď nie :). Jeffino dal tip na kolorku a sito, tieto antény mám aj ja v obľube, ale o ich použití sa rozhodujem až potom, aké signály nameriam a aké ELM. pole zistím. Tým sitom od vatenu by si nemal nič pokaziť, najskôr by som to vyskúšal bez predzosilňovača - iba ako pasívnu anténu so symetrizačným členom. Ak o anténnej technike nemáš ani šajnu a nechceš utrácať zbytočné peniaze za komponenty, radšej sa obráť na miestneho antenára - snáď sa ti podari cez net, alebo známych dopátrať ku skúsenému technikovi, ktorý ti to namontuje za rozumnú cenu.
ANTÉNNA A SAT TECHNIKA

http://www.tvsystemy.wbl.sk

ZA - KM - CA
vald
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od vald »

Na podobnej anténe som fungoval cca 2 roky. Je tomu asi 15 rokov späť, keď ešte nebolo digitálne vysielanie a jediný poskytovateľ bola fy Satro. Tá anténa sa volala Asta a dal sa do nej dokúpiť aj symetrizačný člen.. Tá druhá vyzerá kvalitnejšia, lenže je dosť rozmerná a práve tomu sa snažím vyhnúť..
Vysielač je na druhom konci mesta, odo mňa vzdialený cca max. 10 km vzdušnou čiarou a jeho výhľadu bráni jeden jediný panelák pred nami, /ako som už spomenul/.
Montáž by som zvládol sám, len stále neviem akej anténe dať prednosť. Pôvodne som mal v pláne niečo menšieho, hoci aj zo zosilňovačom, /to už by som tých pár ečiek kľudne doložil/, ale teraz fakt neviem.. :(
jzaprel
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
satelitni prijimac: každý mesiac iný

Příspěvek od jzaprel »

Už ti bolo poradené, dohodni sa s antenárom, mal by mať po ruke viacej typov antén a merák ukáže presné parametre. Finančne možno aj ušetríš.
vald
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od vald »

Našiel som tento článok, ktorý mi pomohol lepšie sa zorientovať.
Test: Akú DVB-T anténu si vybrať
Snáď ten odkaz nebude problém a verím, že pomôže aj ostatným. Zatiaľ ďakujem všetkým ochotným. Ešte pošpekulujem a uvidím čo a jak.
tvsystemy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od tvsystemy »

vald píše:Našiel som tento článok, ktorý mi pomohol lepšie sa zorientovať.
Snáď ten odkaz nebude problém a verím, že pomôže aj ostatným. Zatiaľ ďakujem všetkým ochotným. Ešte pošpekulujem a uvidím čo a jak.
Pokiaľ je TX od teba iba 10km a bráni ti len jeden panelák, tak to vyzerá nádejne. Tam je možnosť použiť malé sito od vatenu, alebbo LPA-čka (logaritmicko-periodická anténa). Veľkosti LPA sú rôzne, napr. od cca 30cm po vyše 1 metra. Sú aj aktívne LPA, kde je zosilňovač. Výhodou niektorých LPA po konštrukčnej stránke je fakt, že bez napájania sa chovajú ako pasívna anténa, pri napájaní ako aktívna anténa so zosilńovačom. Kukni sa na net a poštuduj.
ANTÉNNA A SAT TECHNIKA

http://www.tvsystemy.wbl.sk

ZA - KM - CA
vald
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od vald »

Díki Tvsystemy, to mi pomôže.
Oggy23
Pokročilý
Pokročilý
satelitni prijimac: Golden Media UNI-BOX 9060 CRCI

Příspěvek od Oggy23 »

Zdravím vás přátelé,
já můžu za sebe doporučit anténu ECG ANT 1007 O :

frekvenční rozsah 470–862 MHz (kanál 21–69)
citlivost 10–14dB
impedance 75 Ohm
poměr 26 dB
počet prvků: 47
šířka příjmu (H30°–50° / V35°–55°)
Výška – 43 cm
Šířka – 71 cm
Hloubka –42 cm
Váha – 8,4 Kg

Kód: Vybrat vše

http://www.klelektronik.cz/ecg-ant-1007-o-2/
Bydlím ve vesnici Cerekvice n/B. (50.3259517N, 15.7309814E) a bez zesilovače naladím vysílače z Prahy vzálené cca 100 km, bez sebemenšího rušení.
Scháněl jsem k této anténě dipol se zesilovačem ECG ZES 1007, bohužel už není nikde k sehnání. :(
http://www.ab-forum.info/viewtopic.php? ... 07#p347157

Osadil jsem tedy anténu předzesilovačem IVO DVB-T zes.21-69.k,16dB a ještě mi přibyli programy ČT1 HD, ČT2 HD, ČT Sport HD, Retro a Sport 5. Tady však mám malý problém, HD programy se mi občas rozkostičkují, pravděpodobně rušení bližšího a silnějšího vysílače.

Kód: Vybrat vše

http://www.ivo-pt.cz/specialni-vodeodolny,-vodevzdorny-zesilovac-dvb-t-pro-anteny-s-f-kon-i6744.htm
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
* Golden Media UNI-BOX 9060 CRCI HD PVR * FW. GM UNIBOX 300 sp 1.4.99 * Skylink (Ice - Irdeto)* LNB GI - 207 Platinum X 0,2 dB * Ofset. 85 cm Al *
vald
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od vald »

Zdravím chcem sa spýtať na zmysel účinnosť a opodstatnenie Filtra LTE k DVBT anténe. Sused má na okne DVBT anténu (sito) a tvrdí, že odkedy Telekom spustil 4G internet, tak mu to dosť ruší. Má s tým niekto nejaké skúsenosti? Pomohol by v tomto prípade LTE filter (napríklad Televes Q-BOSS 790 Filter LTE).
Dosť ma to zaujíma, pretože tiež plánujem DVBT anténu. (Nr)
jzaprel
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
satelitni prijimac: každý mesiac iný

Příspěvek od jzaprel »

Ak je zdrojom rušenia LTE, tak zádrž LTE pomôže, prípadne priepusť na záujmové kanály. Otázne je aj , či je použitá tá správna anténa resp. zosilnenie. Výber LTE zádrží je v súčastnosti už dobrý. Predpokladám, že postupne bude pribúdať ľudí , ktorý budú mať problémy s LTE.
vald
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od vald »

Sused hovorí, že sa mu to zhoršilo presne v ten deň ako Telekom spúšťalo 4G sieť. On má klasické sito, ja plánujem Solid UHF 60 cm - 10 dB zatiaľ bez zosilňovača. Obrázok sa mi sem vložiť nepodarilo, ale je to tu: http://www.tvsatnitra.sk/obchod/action/ ... tena.xhtml
a je tam aj LTE filter. Tento:
http://www.tvsatnitra.sk/obchod/action/ ... -lte.xhtml
Do tej antény sa dá potom dokúpiť ešte aj zosilňovač + adaptér, ale zatiaľ by som to skúsil najprv bez neho.
Vysieľač mám vzdialený cca 5 - 6 km vzdušnou čiarou a vo výhľade zavadzia jediný dom. (panelák).
Bude mi stačiť táto kombinácia?
w.o.l.f.
Expert fóra
Expert fóra

Příspěvek od w.o.l.f. »

vald píše:Sused hovorí, že sa mu to zhoršilo presne v ten deň ako Telekom spúšťalo 4G sieť. On má klasické sito, ja plánujem Solid UHF 60 cm - 10 dB zatiaľ bez zosilňovača. Obrázok sa mi sem vložiť nepodarilo, ale je to tu: http://www.tvsatnitra.sk/obchod/action/ ... tena.xhtml
a je tam aj LTE filter. Tento:
http://www.tvsatnitra.sk/obchod/action/ ... -lte.xhtml
Do tej antény sa dá potom dokúpiť ešte aj zosilňovač + adaptér, ale zatiaľ by som to skúsil najprv bez neho.
Vysieľač mám vzdialený cca 5 - 6 km vzdušnou čiarou a vo výhľade zavadzia jediný dom. (panelák).
Bude mi stačiť táto kombinácia?
V současné době dělají výrobci tzv. LTE Free antény. Prvotní úprava znamená to, že se u antény typu yagi zkrátí ráhno, eventuelně se přepočítají vzdálenosti mezi direktory, dipolem, reflektorem atd. Vpodstatě se širokopásmová anténa naladí tak, aby zhruba od k.59 její zisk prudce klesl. Jak se budou takové antény chovat v praxi a zda to bude dostatečně přínosné to zatím nelze říct. Dále je možno použít uvedené filty-zádrže, které propustí jen kanály v UHF pásmu do 21.-60.k... V profesionálním použití a rozvodech STA bude zřejmě nutno ještě propusti nějak znásobit.
Problém asi nastane u některých majitelů starších širokopásmových antén typu color, které byly laděny na maximum zisku nad k. 60. Jak si můžeme vzomenout tak na kanálech 60.-69. se přechodně vysílalo na Slovensku ještě velmi nedávno a to samé platí o Českých zemích Praha, Brno, Ostrava (bývalá síť telefoniky O2 a nástupce Digital Broadcasting s kanály 60.-64.)
To jen k dotazu okolo LTE. A ještě něco-rušení od LTE zařízení lze spolehlivě prokázat jen na měřícím přístroji.
Jestli Ti bude vyhovovat daná sestava nikdo neví, nepíšeš jaké kanály chceš přijímat, jak vzdálen je vysilač atd. Doporučoval bych ale úplně jinou značku antén např. Alcad,EmmeEsse,Vaten,Triax,Unikom atd.
zgemma h7s, Vu+solo2, t-90 4°W-39°E
w.o.l.f.
Expert fóra
Expert fóra

Příspěvek od w.o.l.f. »

dano01 píše:......Prvotní úprava znamená to, že se u antény typu yagi zkrátí ráhno, eventuelně se přepočítají vzdálenosti mezi direktory, dipolem, reflektorem atd. Vpodstatě se širokopásmová anténa naladí tak, aby zhruba od k.59 její zisk prudce klesl.

----- YAGI antény sa ale používajú výhradne ako kanálové, prípadne max. pre skupinu pár kanálov a nie ako širokopásmové ...... :poklona:
ne, píšu o anténách typu Yagi a jejich odvozeninách, ty se samozřejmě používají i pásmové. Nemíním tady slovíčkařit jde o to, aby tazatel pochopil o co běží...
pro vysvětlení : http://www.digizone.cz/specialy/anteny/ ... gi-anteny/
specifikace výrobce: http://www.alcad.com.au/reception-distr ... i-antenna/
zgemma h7s, Vu+solo2, t-90 4°W-39°E
ivan333ivan
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od ivan333ivan »

Kanálová anténa pre kanál 69 a anténa pre skupinu kanálov 53-60 typ
2060 hravo zvláda aj kanál 21 s tým rozdielom,že zisk na k21 je nižší
o cca 6 dB čo je takmer 200 % rozdiel oproti najvyššiemu kanálu.
Lenže ani tých úctyhodných 200 % zas nie je veľa ak sa prijíma signál
napr.s rovnakého vysielača s ktorého je nameraná svorková úroven
75 dB na dipoloch oboch kanálových antén t.j.dipol k 21 a dipol k 69,takže
na k 69 bude úroven 75 dB a na k 21 úroven 69 dB.
U kanáloviek klesá zisk pozvolne smerom ku nižžím kmitočtom,naopak
prudko smerom k vyšším kmitočtom.
V praxi som meral signál DVB-T2 k 53 a to anténou 2052 určená pre
k 46-52 a anténou 2060 určená pre k 53-60.Zatiaľ čo anténa 2060
bola úspešná,anténa pre k 46-52 si ani neťukla hoci bol rozdiel
smerom k vyššiemu kanálu iba 8 MHz /jeden kanál/.Anténa pre
k 61-69 bola taktiež úspešná na k.53 i ked s menším ziskom o-1.4 dB.

Inak YAGI anténa može byť kanálová,pre skupinu kanálov ale aj
pre celé UHF pásmo,osobne takúto anténu používam na merania,
reflektor má s troch direktorov o dlžke 330 mm a dipol o dlžke 220 mm,
zisk tejto antény je takmer vyrovnaný v celom pásme a je ladená na 240 Ω,
dodáva sa k nej sym.člen 240/300 Ω a 240/75 Ω.Udávaný zisk výrobcom
je 21 k=6 dB a pre k 60=7 dB pre impedanciu 240 Ω.
VŠETCI SME SI PRED BOHOM ROVNÍ,IBAŽE NEPLATÍ TO PRED BANKOMATOM

Spoločenská váženosť DEMOKRATA stúpa úmerne jeho kontám v danových rajoch
ivan333ivan
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od ivan333ivan »

Je to tak.
V blízkosti silného vysielača nepomôže ani kanálovka,pretože je v podstate
s činnosti "vyradená" dôležitá časť antény tzv.vlnovodné direktory a
signál je prakticky veľmi silný i na hociakom dipole či doslovne klinci a
aj po nasadení filtrov sa naindukuje na napájač / koax /.Takáto
situácia je napr. aj v BA časť KOLIBA kde do anténového vstupu na
DVB-T boxe stačí strčiť 10 centimetrový drôt a teplomery DVB-T
ukazujú všetky signálové údaje s hodnotami nad 80.

K otázke merania:
Je jedno akou anténou sa meria,pokiaľ merná anténa vyhovuje meraniam
a je kvalitná.Konkrétné meranie bolo prevedené YAGI profi mernou
anténou s rozpätím pre k 21 až 69
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
VŠETCI SME SI PRED BOHOM ROVNÍ,IBAŽE NEPLATÍ TO PRED BANKOMATOM

Spoločenská váženosť DEMOKRATA stúpa úmerne jeho kontám v danových rajoch
Odpovědět

Zpět na „DVB-T/C antény a meracia technika“