VU+ DUO 4K SE (2x tuner Dual FBC S2X) a LNB QUAD Unicable Opticum ROBUST 3SCR 4UB 3 LEGACY LTE 4K

Diskuze k nastaveni a fungovani prijimacu
vladonb74
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

VU+ DUO 4K SE (2x tuner Dual FBC S2X) a LNB QUAD Unicable Opticum ROBUST 3SCR 4UB 3 LEGACY LTE 4K

Příspěvek od vladonb74 »

Prosim, Vas mam dve otazky.Pouzivam VU+ DUO 4K SE (2x tuner Dual FBC S2X) a chcem si kupit LNB QUAD Unicable Opticum ROBUST 3SCR 4UB 3 LEGACY LTE 4K staci mi do tunera ,,A,,priviest z LNB jeden koaxial?Alebo je potrebne aj do tunera,,B,,aby som mohol plnohodnotne pouzivat vsetky tunery.Lebo co som cital tak bolo pisane ze postacuje jeden ak pouzijem Unicable konvektor a prijimac si automaticky naladi vsetky tunery ,len mam prijimac z (2x tuner Dual FBC S2X) su tam 4 vstupy na koaxial.A druha otazka , bude ten LNB vhodny aj na parabolu z motorom?Dakujem.
havana
Znalec fóra
Znalec fóra
satelitni prijimac: Optibox 8750 HDClCX,, Opensat

Re: VU+ DUO 4K SE (2x tuner Dual FBC S2X) a LNB QUAD Unicable Opticum ROBUST 3SCR 4UB 3 LEGACY LTE 4K

Příspěvek od havana »

:) Tak od konce. Na motorickou parabolu samozřejmě toto LNB použít lze, ale je třeba se zamyslet, zda to má smysl - motor bude ovládat jen jeden u z tunerů a otáčet bude všemi - nedokážu si dost dobře představit využití. Druhá otázka - máš dva duál FBC tunery, to znamená prakticky 4 reálné tunery, které každý potřebuje reálný vstup a tív vznikne daLŠÍCH 12 VIRTUÁLNÍCH TUNERŮ - s tím už se dá něco dělat!!! Takže z LNB Quad povedeš 4x koax na čtyři tunery. Pokud máš druhou, motorickou parabolu - tak tu přivedeš a na konfiguruje na jeden tunerů (A,B, I,J) a na zbylé tři můžeš dát co dalšího chceš... Osobně doporučuju pro nejpoužívanější skylink ponechat min. 2 tunery, aby se přijímač nehádal.. třetí motorickou a čtvrtou tře 13°E Hitbierd.
Já mám A: skylink 23.5°e s diseqC na thror o.81w
B: Skylink 23,5°E
I: Skylink 23,5;E s diseqC na Thor 0,8°W
J: Usalsa - motorická parabola...
Už se mi léta nestalo, že bycj měl u nahrávání hlášku "Není volný tuner"..
:poklona:
Proevropský demokrat, zarputilý ANTIKOMUNISTA
vauvauvau
Pokročilý
Pokročilý

Re: VU+ DUO 4K SE (2x tuner Dual FBC S2X) a LNB QUAD Unicable Opticum ROBUST 3SCR 4UB 3 LEGACY LTE 4K

Příspěvek od vauvauvau »

tiez sa cudujem, takze ides obsluzit 2xfbc a teda 16 roznych tp jednou parabolou s motorom a jednym lnb?, to je fuk, odpoved na otazku - ano, cez jeden kabel a vhodne nastavenie budes mat plnohodnotne funkcny 1xfbc - tuner A, neviem aky lnb myslis ale nema nahodou iba jeden unicable a ostatne su klasika?
VTronik
Veterán fóra
Veterán fóra

Příspěvek od VTronik »

vladonb74 píše: 06.leden 2025 - 15:28 Prosim, Vas mam dve otazky.Pouzivam VU+ DUO 4K SE (2x tuner Dual FBC S2X) a chcem si kupit LNB QUAD Unicable Opticum ROBUST 3SCR 4UB 3 LEGACY LTE 4K staci mi do tunera ,,A,,priviest z LNB jeden koaxial?Alebo je potrebne aj do tunera,,B,,aby som mohol plnohodnotne pouzivat vsetky tunery.Lebo co som cital tak bolo pisane ze postacuje jeden ak pouzijem Unicable konvektor a prijimac si automaticky naladi vsetky tunery ,len mam prijimac z (2x tuner Dual FBC S2X) su tam 4 vstupy na koaxial.A druha otazka , bude ten LNB vhodny aj na parabolu z motorom?Dakujem.
Použití tohoto LNB pro jeden box s více tunery mi příliš smysl nedává. Při použití Unicable technologie, stačí použít pouze jeden koax, který se u boxu pouze "rozbočí" na připojené tunery (4x). Všechny tunery tak budou mít signál ze stejného orbitu (družice) podle mapy, kterou Unicable LNB používá. Výstupy navíc, označené jako Legacy nejsou Unicable, ale pro samostatný svod k jednomu tuneru. Plyne mi z toho asi toto:
1. Pokud mohu použít pouze 1 svod (koax), stačí LNB s jedním výstupem Unicable.
2. Pokud použiji 4 svody (koaxy), použiji LNB Quad klasický, Unicable je zbytečné.
Další nelogičnost je v použití takového LNB pro více tunerů na motorické parabole. Jak již je psáno výše. Všechny tunery budou mít příjem pouze z nastaveného orbitu, kam anténa zrovna míří. Neumožní to současný příjem z více pozic najednou. Lepší volbou by potom byla kombinace motorizované paraboly s pevnou, která bude namířena na nejvíce používanou pozici. Potom ta pevná bude vždy dostupná pro všechny tunery (přijímače) bez ohledu na natočení motorizované paraboly. Můj názor.
Níže ještě přidávám obrázek s obdobným LNB Opticum, pouze s dvěma výstupy Legacy.
opticum-lnb-robust_2_scr_2_legacy.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
VU+ Duo4K SE, Dual DVB-S2, Dual DVB-T2, SSD Samsung 870 2TB
VU+ Duo2, 2x DVB-S2, SSD Patriot 1TB
MAX T90, Skylink
vauvauvau
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od vauvauvau »

@VTronik

preco rozbocit 4x?, nestaci 2x s tym ze tuner b pojde cez acko a kazdy dostane vlastny kanal?, takze na 2x fbc by malo stacit 2x rozbocenie?
havana
Znalec fóra
Znalec fóra

Příspěvek od havana »

vauvauvau - pozor - on nemá 2x FBC tuner, ale 2x dual FBC tuner - tedy třeba nakrmit 4 reálné tunery... čím - toť otázka...
vauvauvau
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od vauvauvau »

mam tu vu uno 4k se a 1xdualfbc a inverto unicable2 openpli a na 100% funkcnost 8x tuner staci jeden koax v acku a becko nastavene na acko a kazdy tuner dostane v nastaveniach vlastny kanal, takze jeho pripad 2xdual...staci rozbocit 2x unicable rozbocovacom, nie je nutny 4x rozboc., iba spomeniem ze je lepsie nastavit kazdy tuner rucne a nespoliehat sa na automatiku, je to iba odpoved na itazku autora, co zamysla s 16x tunerom je uz jeho vec, este treba spomenut ze cez modul to nebude funkcne, jedine cez kartu v int.citacke a vhodny oscam...
havana
Znalec fóra
Znalec fóra

Příspěvek od havana »

vauvauvau ok - budu ti věřit... já nemám zkušenosti s těmito novými typy LNB unicable a pokud po rozbočení dodává po jednom koaxu stejný signál jako ze 4 LNB - budiž... Potom by mohl stačit jeden koax rozbočit na všechzny 4 FBC tunery... Pro další dekodovaní je třeba si ještě uvědomit, že každy FBC tuner vlastně vytvoří 4 viruální tunery, ale jsou omezeny - dokáží obsluhovat jen polovinu TP vertikalně/horizontálně...
Ty LNB se budu muset doučit - třeba bych omezil zbytečné káblování... :D
vauvauvau
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od vauvauvau »

este raz - 2x dual fbc pri pouziti 1x unicable2 s tym ze vsade bude rovnaka druzica staci rozbocit unicable rozbocovacom 2x, kazdy fyzicky tuner ma 3x virtual, takze 2xdual fbc je spolu 16 tunerov, pri pouziti spravneho rozbocovaca a nastavenia ziadne obmedzenie nebude, ak nevie akym oscamom a nastavenim si pomoze tak aj tak mu to bude vsetko na prd
havana
Znalec fóra
Znalec fóra

Příspěvek od havana »

:D Já vlastně nic jiného neříkám - prostě všechny vstupy potřebují nakrmit... Ale s tím omezením, podle mne , nemáš pravdu - to je vlastnost FBC tuneru - dokáže zároveň obsluhovat jen jednu polarizaci. Skylink má na 23,5°E 14 transpondérů z toho 8 vertikálních a 6 horizontálních.Tzn. že 2 FBC tunery nemusí stačit , pokud budeš nahrávat z 5-ti vertikálních TP a budeš chtít připojit některý horizontální.... Teď mám Vu+Duo 4k SE a na všech 4 FBC tunerech mám k mání 23,5°E, takže nahrávám opravdu spoustu programů zárověň, ale když jsem měl ještě Vu+ Duo 2 se 4 tunery , tak hláška "není volný tuner" se mi občas objevila... A ještě zde máme známý problém některých image, že nezvládají tyto FBC tunery obsluhovat a prostě něco nedekodují - ve Vti se to naštěstí stává jenom vyjímečně... Řesilo se to tady v jiném vlákně - tak nějak neuspěšně....
vauvauvau
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od vauvauvau »

fbc v spojeni s unicable lnb nema obmedzenie na V a H, este ked som mal pli 8 tak to tam pohoda dzes fungovalo, nahravalo 8x rozdielny tp a z toho 4xH a 4xV, pouzivas unicable lnb?, to je pravda ze na niektorych image to blbne, mne pomohlo ako uz som hore pisal nespoliehat sa na automat ale vsetko zadat rucne, kazdy tuner zvlast, je toho popisane dost o fbc plus unicable lnb, ziadne obmedzenie, jedine ak image blbne a nie je vhodny oscam a nastavenie
havana
Znalec fóra
Znalec fóra

Příspěvek od havana »

:D Opět to máš trochu dopleteno - ne , unicable nepoužívám, používám plnohodnotné samostatné LNB (nebo ve spojení s DiseqC přepínačem) , ale to s FBC tunery nesouvisí.. To FBC popisuješ relativně dobře . FBC však nemá 8 tunerů, ale jen 4! Je osazen dvojítý - takže máš pravdu, je tam 8 tunerů a můžeš současně nahrávat ze 4 TP horizontálních a 4 vertikálních - sem pocud máš pravdu. Ale pokud začneš nahrátvat z 5 TP jedné polarizace, a máš k dispozici pouze jeden duál FBC, tak prostě na TP s rozdílnou polarizací už nepřepneš... - můžeš si to vyzkoušet... Dej nahrávat programy z 5 různých TP s Horizonzární polarizací a pokud máš jen jeden duál FBC tuner , tak na další program s vertikální polarizací prostě nepřepneš... Je to vlastnost FBC tuneru, že všechny TP co dekoduje jsou jedné polarizace... Ovšem vzhledem k tomu kolik TP skylink používá je dost nepravděpodobné, že by ti 3 FBC Tunery nestačily.... :poklona:
trosinka12

Příspěvek od trosinka12 »

Havana čo to tu trepeš za nezmysly, si kúp unicable, otestuj a potom mudruj. Vauvau napísal správne, že u unicable V,H obmedznie nie je, môžeš nahrávať 7xH a 1xV, alebo akokoľvek inak. Polarizáciu si "prepína"(ani nemusí prepínať, na vstupe je akoby twin) samotné unicable lnb a po kábli idú len user_band pásma. Problém(obmedzenie) môže nastať s prepínaním high/low pásma, ale to u skylinku nehrozí, keďže má všetko na high pásme(rieši sa to wideband lnb + unicable multiprep.).

PS: otázne je, prečo na vstup nedali quattro, alebo tam je?
vauvauvau
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od vauvauvau »

havana píše: 10.leden 2025 - 12:08 :D Opět to máš trochu dopleteno - ne , unicable nepoužívám, používám plnohodnotné samostatné LNB (nebo ve spojení s DiseqC přepínačem) , ale to s FBC tunery nesouvisí.. To FBC popisuješ relativně dobře . FBC však nemá 8 tunerů, ale jen 4! Je osazen dvojítý - takže máš pravdu, je tam 8 tunerů a můžeš současně nahrávat ze 4 TP horizontálních a 4 vertikálních - sem pocud máš pravdu. Ale pokud začneš nahrátvat z 5 TP jedné polarizace, a máš k dispozici pouze jeden duál FBC, tak prostě na TP s rozdílnou polarizací už nepřepneš... - můžeš si to vyzkoušet... Dej nahrávat programy z 5 různých TP s Horizonzární polarizací a pokud máš jen jeden duál FBC tuner , tak na další program s vertikální polarizací prostě nepřepneš... Je to vlastnost FBC tuneru, že všechny TP co dekoduje jsou jedné polarizace... Ovšem vzhledem k tomu kolik TP skylink používá je dost nepravděpodobné, že by ti 3 FBC Tunery nestačily.... :poklona:
ospravedlnujem sa, mas pravdu, prave som to skusal, par rokov dozadu ked som to skusal som pri nahravani musel mat viac krat to iste tp a to ma poplietlo, takze teraz som dal nahrat 4xrozdielne tp v hacku a dalsi kanal vo vecku bola tma, prosim ta takze toto obmedzenie je bez ohladu na pouzity image?, skusal som aj rozbocit unicable lnb unicable rozbocovacom a napojit acko aj becko ale nemalo to na to vplyv, takze ono to takto ma byt hej?, ci je to problem v sw?
havana
Znalec fóra
Znalec fóra

Příspěvek od havana »

:D Fajn, dopracovali jsme se ke shodě... Snad to pochopí i trosinka12, že druh LNB s prací FBC tuneru nesouvisí - své 4 virtuální tunery může použít jen na jednu polaritu...
Na ty !unicable LNB se ještě zaměřím - to je pro mne noivinka, ale snad díky nákresu vtronik chápu princip...
Inak je to skutečně ve všech image - je to hardwerově dané.....
Problém mSW je tu také, v některém image se projevuje více, v jiném méně - VU prostě nestíhá tyto tunery obsluhovat a někdy se prostě nahraje jenom tma, přestože byl přidělen tuner... A nebo se mi stává, že na program který nahrávám nemohu přepnout - opět tma, ale nahrávka se nahrává... Někde se to tu bezvýsledně řešilo...
Já nahrávám poměrně hodně - téměř vše sledujuze záznamu, takže celkem běžně se mi nahrává 10-12 programů současně a někdy to tunery nezvládnou..
havana
Znalec fóra
Znalec fóra

Příspěvek od havana »

trosinka12 píše: 10.leden 2025 - 13:22 Havana čo to tu trepeš za nezmysly, si kúp unicable, otestuj a potom mudruj. Vauvau napísal správne, že u unicable V,H obmedznie nie je, môžeš nahrávať 7xH a 1xV, alebo akokoľvek inak. ...
:) a nemáš pravdu :!: Je úplně jedno, čím ty dva tunery krmíš, zda obyč. LNB nebo "unicable" ale tebou danou kombinaci prostě se 2 FBC tunery (1 duál FBC tunerem) nezprovozníš - na sedum různých TP polarizovaných Horizontálně spotřebuješ 1 duál FBC tuner (tedy reálně dva FBC tunery) a na ten dal kanál s vertikální polarizací by se ti musel zapnout třetí FBC tuner - pokuid ho teda máš... Já mám -mám 2x duál FBC tuner, tztn reálně 4 FBC tunery (každý je poctivě nakrmen z LNB) - takže 16 virtuálních tunerů. Vyzkoušej si to, nebo si přečti recenze na Parabole, kde je to taky uvedeno - FBC tuner nahrazuje 4 virtuální tunery, obslouží 4 TP stejné polarizace.. Přes to nejede vlak... :poklona: :poklona:
gchevalier
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od gchevalier »

pekne je tento spôsob (Unicable I. a II. + FBC) popísaný tu

Kód: Vybrat vše

https://digitalne.ellano.sk/magazin-7/rady-a-tipy/digitalna-kola/item/ako-plnohodnotne-vyuzit-fbc-tunery-s-jednym-kablom-cez-unicable
pri použití Unicable II. + 1xDual FBC + 1 kábel od LNB, príjem minimálne 8 x nezávislých TP, Kábel v tunery A , a všetky ostatné tunery smerujú na A (B aj virtuálne)

záver dôkaz autora
fbc-unicable2.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
vauvauvau
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od vauvauvau »

to obmedzenie co som popisal hore bolo pri mgcamd, pri oscame mi nahralo toho viac, treba skusit verziu 8x rozdielne tp a z toho 7xH a 1x V tak ako spominal uzivatel hore, sam som zvedavy

edit - takze vsetko ok, mozem potvrdit ze cez oscam funguje 1xdual fbc plus unicable2 cez jeden kabel plnohodnotne, nahralo mi 7xrozdielne tp vo vecku a 8.kanal v hacku bol obraz, vsetkych 8 kodovane, takze tak, hore spomenute blbnutie fbc pri nahravani sa mi stava napr ked idem pocas nahravania na ssd alebo ked sa pocas nahravky prejde do pohot.rezimu a naopak, ked je napr nahravka nastavena na noc ked je box v klude a nepouziva sa tak je vzdy vsetko ok, najskor by trebalo to este sw doladit...
havana
Znalec fóra
Znalec fóra

Příspěvek od havana »

gchevalier píše: 11.leden 2025 - 8:54 pekne je tento spôsob (Unicable I. a II. + FBC) popísaný tu

Kód: Vybrat vše

https://digitalne.ellano.sk/magazin-7/rady-a-tipy/digitalna-kola/item/ako-plnohodnotne-vyuzit-fbc-tunery-s-jednym-kablom-cez-unicable
pri použití Unicable II. + 1xDual FBC + 1 kábel od LNB, príjem minimálne 8 x nezávislých TP, Kábel v tunery A , a všetky ostatné tunery smerujú na A (B aj virtuálne)

záver dôkaz autora
fbc-unicable2.jpg
:D To je takový "důkaz" na houby (cenzurovíno) - dva programy u uvedené skupiny už neexistují a zbylých šest se dneska nachází na 4 TP...na jednom TP 12 266 H je čt sport a dajto, dvojka je MTV a nat. geo je na 12090 na 12090 V, takže zbylé dva programy by se pohodlně vešly ať by byla porizace jakákoliv...
V tomto článku na Parabole je popsána funkčnost tuneru a je velmi podrobný sice pro dreambox, ale s odkazem na obdobný ve VU+ citace:
DVB-S2 FBC Twin Tuner se v přijímači jeví jako 8 tunerů! Dva tunery jsou fyzické a šest je virtuálních. Virtuální tuner je propojen smyčkou s fyzickým tunerem. Můžete nahrávat z 8 různých frekvencí, omezeni jste pouze polaritou, pásmem a polohou DiseqC přepínače pro každý FBC tuner.

No nic - dám si tu práci, odpojím si dva fbc tunery a zbylé zkusím dát požadavek na 5 různých TP s H polarizací a následně dát požadavek na program s vertikále.. Potom dám výsledek - Na Vu+Solo 4K to nefakalo...

EDIT:
Tak mám pravdu... Bohužel, stáří už ukrajuje mysl, tak se mi nepodařilo udělat snímky obrazovky, abych to dokázal. Nechal jsem zapnuté pouze dva FBC tunery plně nakrmené LNB 23,5°E a zadal nahrávání 5-to programu s horizontální polarizacé:
čt1 12344 H dekoduje tuner C propojený s B
Nova 12266 H dekoduje tuner B reálný tuner
Joj Cinema 12071 H dekoduje tuner D propojený s tuner C
HBO 2 12092 H dekoduje tuner E propojený s tuner D
AXN Black 12092 H dekoduje tuner A reálný tuner - zadán jako poslední a vlastně přčipojil druhý tuner!!!
V tuto chvíli nabídka přepnutí na všechny programy s Vertikálem zešešdla a při pokusu o zapnutí hláška "NENÍ VOLNÝ TUNER...[/color]..
Všechny zadané programy jsou v pořádku nahrávany...

No a teď se jdu doučit, jak se dostat do webového rozhraní přijímače, kde se ty snímky dají udělat - už jsem to zapomněl, a nebo se tam dostává jinak .. Mělla by stačit IP sat přijímače, nebo se pletu???
vauvauvau
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od vauvauvau »

to preto sa ti deje lebo pouzivas klasicke lnb, ono to tak ma byt
Naposledy upravil(a) EnoSat dne 12.leden 2025 - 10:31, celkem upraveno 1 x.
Důvod: fix QUOTE
Odpovědět

Zpět na „VU+ DUO, SOLO, UNO, ULTIMO, ZERO, SOLO 4K, Uno 4K, Duo 4K, Ultimo 4K“